Kartupeļi
Cenu izmaiņas
Šobrīd vislētāk kilograms kartupeļu izmanksās lielveikalos "Maxima" - 0,28 eiro. Savukārt veikalos "Rimi" tie ir par centu dārgāki.
Kartupeļu dzimtene ir Dienvidamerika. Pirmie uzturā tos sāka lietot vietējie indiāņi. Vēsturnieki apgalvo, ka Andu teritorijas arheoloģiskie izrakumi apliecina kartupeļu lietošanu jau pirms 7- 8 tūkstošiem gadu. Protams, pirmie kartupeļi stipri atšķiras no mūsdienās selekcionētajiem. Tas sakāms gan par izskatu, gan citām īpašībām. Ar laiku cilvēki iemanījās atlasīt labāko un radās tautas selekcija. Uz Eiropu kartupeļus atveda spāņu jūrnieki lielo ģeogrāfisko atklājumu laikā. Iespējams, ka tas notika 1537.gadā. Par šo īstas skaidrības nav. Tas, ko mēs šodien pazīstam, ir Solanum tuberosum. Nosaukumu iedevis Šveices botāniķis Kluziuss.
1771.gadā Parmantjē rakstīja: starp neskaitāmajiem augiem, kuri klāj sauszemi un ūdens virsmu uz zemeslodes, laikam gan nav neviena, kas būtu pelnījis lielāku uzmanību kā kartupelis.
Latvijā kartupeli ieveda Kurzemes hercogs Jēkabs 1673.gadā un no tā laika kartupelis joprojām ir katra dārza pamats. Pirmā kartupeļu salīdzināšana notika Priekuļu muižā, kur jau 1838.gadā bija 119 šķirnes! 1912.gadā tika dibināta Priekuļu selekcijas stacija, kas turpināja šo darbu un dara to vēl šobrīd kā arī rada jaunas šķirnes. Tagad gan tā saucas ''Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centrs''.
Latvijā tiek pavairotas aptuveni 50 šķirnes. Daļa paredzētas pārstrādei, taču lielākā daļa ir pārtikas šķirnes.
Katru gadu tiek radītas jaunas šķirnes un līdz ar to parādās jauni nosaukumi. Vispirms jaunās šķirnes to pārstāvji salīdzina, degustē un tikai pēc tam tās tiek pavairotas un pārdotas. Katrai jaunajā šķirnei ir jābūt vismaz tikapat labai kā pieņemtā standarta šķirne vai labākai. Līdz ar to nav pamata šaubīties, ka jaunpienācējas būs sliktākas. Uzlabotas īpašības attiecas gan uz vizuālo izskatu, gan kulinārijas īpašībām, gan slimību izturību. Aizvien vairāk tiek veidotas šķirnes, kas labi piemērotas bioloģiskajā lauksaimniecībā.