Skābais krējums "Valmiera"

Cena par 450 g iepakojumu skābā krējuma "Valmiera" 20%.
21.10.2021.
 
123
  • 123 [%]  
  • 139 [%]  
  • 165  
  • 185  
 
* 5.10.2021

Cenu izmaiņas

Krējums "Valmiera"  pētījuma veikšanas brīdī veikalos  "Maxima" ar akciju makšā 1,23 eiro par iepakojumu.

Salīdzinātas zemākās cenas veikalā attiecīgajā produktu kategorijā. Maxima - skābais krējums "Valmiera" 20%, Rimi - skābais krējums "Valmiera" 20%, TOP! - skābais krējums "Valmiera" 20%, Elvi - skābais krējums "Valmiera" 20%.

Skābais krējums ir skābpiena produkts, ko iegūst saraudzējot pasterizētu saldo krējumu. Mājas apstākļos skābo krējumu mēdz gatavot arī no nepasterizēta saldā krējuma, ko siltumā saraudzē tur jau esošās pienskābes baktērijas un fermenti, tomēr šādam skābajam krējumam parasti ir nepastāvīgāka kvalitāte un īsāks uzglabāšanas laiks.

Latvijā rūpnieciski visvairāk ražo skābo krējumu ar 25% tauku saturu, tomēr pieejams arī skābais krējums ar samazinātu tauku saturu — 18, 15 vai pat tikai 12% tauku, savukārt mājrūpnieciski gatavotam lauku krējumam raksturīgs ap 40% liels tauku saturs.

Raudzēšana ilgst no 12 līdz 16 stundām un tās laikā kazeīns, denaturētās sūkalu olbaltumvielas un tauku lodītes krējumā sāk veidot recekli, krējumu sabiezinot. Visblīvākais receklis izveidojas, sasniedzot 60—80°T skābumu, kad arī raudzēšanu pārtrauc. Tad skābo krējumu atdzesē līdz 12—14 °C temperatūrai un samaisa. Skābajam krējumam raksturīga tiksotropija, tāpēc samaisīšanā izjauktais receklis sāk lēnām atjaunoties, starp tā molekulām veidojoties jaunām starpmolekulārajām saitēm. Tālākā mehāniskā iedarbība uz skābā krējuma recekli gan maksimāli jāsamazina, tāpēc skābo krējumu uz iesaiņošanu novirza ar pašteci, rotācijas vai zobratu sūkņiem.

Pēc skābā krējuma iesaiņošanas to atdzesē līdz 4—6 °C temperatūrai un 10—12 stundas nogatavina. Nocietinoties tauku lodītēm un turpinot veidoties recekļa saitēm, skābais krējums iegūst lielāku recekļa blīvumu. Pieaug arī tā skābums līdz vēlamajam 85—100°T un skābajā krējumā attīstās aromātu veidojošie mikroorganismi.

Labam skābajam krējumam ir tīra, pienskāba garša, ar izteiktu pasterizēta produkta smaržu, bet konsistence ir viendabīga un vidēji bieza, bez tauku vai olbaltumvielu daļiņām. Skābā krējuma krāsa, atkarībā no bēta karotīnu daudzuma, var būt no baltas līdz bāli dzeltenai.

(c) wikipedia.org

 
 
149
Apelsīni
Cena par 1 kg apelsīnu (mazie).
* 5.10.2021
 
  • 149  
065
Gurķi
Cena par 1 kg svaigu gurķu (Latvija).
* 5.10.2021
 
119
Tomāti
Cena par 1 kg Latvijas tomātu.
* 5.10.2021
 
019
Burkāni
Cena par 1 kg svaigu burkānu (Latvija).
* 5.10.2021
 
064
Āboli
Cena par 2 kg ābolu "Paulared" (Polija).
* 5.10.2021