Malta cūkgaļa vai cūkgaļas kotlešu masa
Cenu izmaiņas
Lētākā maltā cūkgaļa pētījuma veikšanas brīdī bija nopērkama "Maxima" veikalā ar atlaidi - 3.99 eiro/kg.
Klasiskās cūkgaļas kotletes it ļoti viegli un galvenokārt ātri pagatavojamas, lieliski garšos, gan siltas, gan atdzisušas. Ideāli sader ar mārrutkiem vai sinepēm.
Sautējumi, zupas, kotletes, tīteņi, pīrādziņi — no maltās gaļas var pagatavot tik dažādus ēdienus!
Gaļa ir viens no svarīgākajiem olbaltumvielu avotiem uzturā. Treknā gaļā ir arī daudz tauku, bet ogļhidrātu saturs gaļā ir niecīgs. Liesa gaļa satur 1—10% tauku un 19—23% olbaltumvielu, kā arī līdz 77% ūdens. Gaļas tauku uzturvērtība ir dažāda — vērtīgāki ir tauki, kas satur polinepiesātinātās taukskābes (piemēram, arahidonskābi). To ir vairāk cūku taukos, mazāk liellopu taukos.
Gaļa satur daudz B grupas vitamīnu, kā arī svarīgus mikroelementus — dzelzi, mangānu, varu, fosforu. Liellopu gaļa satur divreiz vairāk dzelzs nekā cūkgaļa.
Gaļas olbaltumvielas pieder pie praktiski pilnīgi (97%) sagremojamām. Izņēmums ir gaļas saistaudos esošais kolagēns un elastīns — kolagēnu gremošanas fermenti kuņģa skābajā vidē daļēji spēj sašķelt pēc gaļas termiskās apstrādes, bet elastīns vispār nav sagremojams.
Muskuļaudi satur 2—2,8% ekstraktvielu, kas nosaka gaļas specifisko garšu.