Latvijā faktiskais bezdarba līmenis maija beigās samazinājies līdz 7,9%

Latvijā faktiskais bezdarba līmenis šogad maija beigās bija 7,9%, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.
18.06.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©Dmitrijs Suļžics/F64

Gan sieviešu, gan arī vīriešu vidū bezdarba līmenis maijā samazinājās par 0,2 procentpunktiem, attiecīgi veidojot 7,3% un 8,3%.

Vienlaikus Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis maija beigās bija 7,6%, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā aprīlī.

Statistikas pārvaldē arī norādīja, ka salīdzinājumā ar 2020.gada maiju faktiskais bezdarba līmenis samazinājies par 0,7 procentpunktiem, bet reģistrētā bezdarba līmenis gada laikā sarucis par 0,8 procentpunktiem.

2021.gada maijā Latvijā bija 72,6 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir par tūkstoti mazāk nekā aprīlī un par 11 tūkstošiem mazāk nekā attiecīgajā periodā 2020.gadā, kad Latvijā divus mēnešus bija spēkā pirmā ārkārtējā situācija saistībā ar Covid-19 pandēmiju. "Tik zems bezdarbnieku skaits, kā tas bija novērots šā gada maijā, Latvijā nav bijis kopš 2020.gada janvāra, kad valstī bija 72,3 tūkstoši bezdarbnieku," piebilda statistikas pārvaldē.

Savukārt kopš otrās ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2020.gada novembrī, kad vairāki klātienes pakalpojumi tika ierobežoti, bezdarbnieku skaits ir samazinājies par trim tūkstošiem.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists