Tirdzniecības centri nomas maksas atlaidēs zaudējuši 63 miljonus eiro

Tirdzniecības centri, nomniekiem piešķirot nomas maksas atlaides Covid-19 pandēmijas laikā, zaudējuši 63 miljonus eiro, trešdien Valsts zemes dienesta rīkotajā diskusijā "Kā Covid-19 pandēmija ietekmējusi nekustamā īpašuma tirgu?" sacīja Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses (NĪAA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.
20.05.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Asociācijas vadītājs informēja, ka kopš pagājušā gada decembra tirdzniecības centru nomas maksas ieņēmumi samazinājušies par 60%, zaudējot kopumā 31 miljonu eiro, bet kopš Covid-19 pandēmijas sākuma neiegūtie nomas maksas ieņēmumi sasniedz 63 miljonus eiro.

Vienlaikus kā pozitīvu ziņu Vanags minēja valdības piešķirto 20 miljonu eiro atbalstu tirdzniecības centriem nomas maksu zaudējumu kompensācijai, taču uzsvēra, ka Latvijas tirdzniecības centri joprojām ir nevienlīdzīgā situācijā, salīdzinot ar Lietuvas un Igaunijas tirdzniecības centriem, kuros epidemioloģiski droši veikali var darboties.

"Arī tradicionālās tirdzniecības apgrozījums samazinājies, taču ļoti strauji pieaug e-komercijas apgrozījums. Tas radījis tiešu ietekmi uz augošo pieprasījumu pēc noliktavām un loģistikas centriem," sacīja Vanags.

NĪAA vadītājs pastāstīja, ka pieprasījums pēc noliktavu telpām patlaban jau pārsniedz piedāvājumu un arī turpmāk gaidāms gan pieprasījuma pieaugums, gan arī jaunu noliktavu telpu būvniecība.

Vanags arī pauda viedokli, ka šo attīstību var piebremzēt vienīgi būvniecības izmaksu kāpums.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists