Finanšu sektors kļūs digitalizētāks, taču bankas kardināli nemainīsies

Finanšu sektors turpmāk kļūs digitalizētāks, taču kardināli bankas nemainīsies, intervijā aģentūrai LETA prognozēja "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.
30.04.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©pexels.com

"Finanšu sektors kļūst digitalizētāks, un pandēmija šajā virzienā visus spiež darīt vairāk. Tādēļ banku sektors būs tehnoloģiskāks. Taču tādas fundamentālas pārmaiņas kā, piemēram, bankas vairs nebūs vajadzīgas… Tam es neticu," teica Idelsons.

Tāpat viņš piebilda, ka daudz tiek runāts par to, ka bankas mainīsies, tomēr, lai arī finanšu produkti paliek sarežģītāki un arī regulācija kļūst sarežģītāka, bankas idejiski nemainās.

"Finanšu krīzes atkārtojas, un katru reizi ir banku saraksts kas cieš nopietnus zaudējumus - savas karjeras laikā es to redzu regulāri kopš 1997.gada. Es neticu, ka mūsu paaudze redzēs kardināli citādas bankas," sacīja Idelsons.

Viņš atzīmēja, ka digitālajā vidē bankas, protams, kļūs pieejamākas, ar ērtāk lietojamiem pakalpojumiem, bet pamatā tas skar visai šauru sfēru - maksājumi un karšu darījumi. "Tur mēs jau šodien redzam, ka pakalpojumu ērtums ir nesalīdzināms ar to, kas bija pirms desmit vai pat pieciem gadiem. Tomēr tas neveido banku darbības kodolu, un redzams, ka tur vadošie spēlētāji nebūt nav bankas. Piemēram, "Revolut" - viens no vadošajiem spēlētājiem šajā segmentā, bet bankas licenci ieguva pavisam nesen. Tādēļ šādas platformas būs," klāstīja Idelsons.

Viņš prognozēja, ka noteikti attīstīsies brokeru platformas, kuras dos nelieliem investoriem plašāku pieeju finanšu tirgiem, taču tās nevar sevi atpelnīt, tikai darbojoties šaurajā segmentā.

"Veiksmīgākais "digitālas bankas" piemērs, manuprāt, ir "Tinkoff Bank" Krievijā, un tā ir tik veiksmīga tieši tāpēc, ka tā ir banka ar samērā plašu piedāvāto produkt klāstu. Tādēļ noteikti, ka būs saplūšana starp šīm platformām un tradicionālajām bankām - varbūt kādas no šīm platformām nopirks lielās bankas, varbūt kāda platforma nopirks tradicionālo banku un integrēs," teica Idelsons.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists