LZS: Ielu tirdzniecībā jāļauj tirgoties visiem vietējiem ražotājiem un mājražotājiem

Ielu tirdzniecībā jāļauj tirgoties visiem vietējiem ražotājiem, pārstrādātājiem un mājražotājiem, par Latvijas Zemnieku savienības (LZS) valdes pozīciju informēja Krista Garkalne.
28.04.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

LZS valde ir aktualizējusi jautājumu pret ielu tirdzniecības ierobežojumiem, kurus nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi. Tie paredz, ka no 7.aprīļa ir atļauts sākt tirdzniecību atklātā tirgus teritorijā, ielu tirdzniecību, rīkot nelielus gadatirgus, nosakot, ka ielu tirdzniecības organizēšanas vietā atrodas ne vairāk par 20 tirdzniecības dalībniekiem, norāda partijā.

LZS aicina valdību skaidrot situāciju, kāda radusies ar tirgotāju skaita ierobežojumiem ielu tirdzniecībā. Partijas valdes pārstāvji pauž neizpratni par diskriminējošo attieksmi pret tirgotājiem, kuri vēlas savu produkciju realizēt ārpus telpām, kur ir epidemioloģiski drošāka vide.

"Situācijā, kad ir tik daudz ierobežojumu, šāda droša tirgošanās ļautu mūsu pašu vietējiem ražotājiem, pārstrādātājiem un mājražotājiem realizēt savu produkciju," teikts LZS pozīcijā.

Partijas Uzņēmēju padomes vadītājas Lienītes Caunes ieskatā ir nonākts pie situācijas, ka burtam ir lielāka nozīme, nekā veselajam saprātam.

Teritorijās, kuras pēc MK noteikumiem reģistrētas kā tirgi, tirgotāju skaits nav ierobežots un tirgoties var. Taču, kā norāda Caune, pašvaldībās, kuras vēlas rīkot āra tirdziņus un ļaut vietējiem ražotājiem realizēt savu produkciju, bet šī teritorija nav nosaukta kā tirgus, bet ir daudz lielāka platības ziņā kā tirgus, tirgoties atļauts "vien 20 tirgotājiem".

"Pieprasām šo nejēdzību labot un nediferencēt ārpus telpas tirgot gribētājus, īpaši, ja varam piedāvāt šiem tirgotājiem daudz lielākas platības kā tirgus teritorijas," uzsver LZP Uzņēmēju padomes vadītāja.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists