Neticami, bet kaut kas kļūst arī lētāks!

Oktobrī enerģētiskās koksnes cena bija stabila, bet skujkoku zāģbaļķu cenas turpināja samazināties, liecina meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" apkopotā informācija.
16.11.2022. Ziņu aģentūra LETA
 
©Ģirts Ozoliņš/F64

Saskaņā ar "E-silva" datiem zāģbaļķu cenu kritums oktobrī saistīts ar būvniecības produkcijas ražošanas apmēra samazināšanos, kas pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā pēdējos deviņos mēnešos samazinājies par 12,5%.

Oktobrī resnā egles zāģbaļķa cena vidēji Latvijā samazinājās par 7% un bija 95,19 eiro kubikmetrā, augstākajā punktā sasniedzot 104 eiro kubikmetrā. Savukārt priedes resnā zāģbaļķa cena vidēji Latvijā samazinājās par 4% un bija 102,81 eiro kubikmetrā, augstākajā punktā sasniedzot 114 eiro kubikmetrā.

Savukārt gan priedes, gan egles sīkbaļķa cena nedaudz pieauga, bet vidējā skujkoku zāģbaļķa cenai tika novērots nenozīmīgs kritums viena eiro par kubikmetru robežās.

Vienlaikus "E-silva" norāda, ka oktobrī enerģētiskās koksnes cena bija stabila, savukārt novembra sakumā novērots kritums.

"E-silva" paredz, ka cenu kritums ir īslaicīgs, jo apkures sezona Latvijā vēl nav pilnvērtīgi sākusies, bet enerģētiskā koksne tiek ražota ar rezervi un noliktavas Latvijā ir piepildītas ar šķeldu, granulām un malku, kā rezultātā novembra pirmajās nedēļās novērojams neliels cenu kritums, kas iespējams ir īslaicīgs.

Vienlaikus, pēdējos piecos mēnešus apses un melnalkšņa malkas cena vidēji palielinājusies par 2,8 eiro par kubikmetru mēnesī, bet vidējā malkas cena oktobrī bija 80 eiro par kubikmetru.

Savukārt priedes un egles papīrmalkas vidējā cena oktobrī sasniedza 88 eiro par kubikmetru, kas ir par 2% mazāk salīdzinājumā ar septembra sākumu, un bērza papīrmalkas cena, kas oktobrī palielinājās, novembra sākumā atkal samazinājās no 130 eiro uz 127 eiro par kubikmetru.

Vienlaikus vidēji bērza cena oktobrī kāpusi no piecu līdz septiņu eiro robežās. Bērza finierkluču vidējā cena oktobrī pakāpusies no 140 eiro par kubikmetru līdz 147,50 eiro par kubikmetru, cenai palielinoties par 5%, bet cena augstākajā punktā sasniedza 162 eiro par kubikmetru.

Savukārt bērza taras augstākā cena palielinājās par 2%, no 138 eiro uz 141 eiro par kubikmetru, vienlaikus vidējai cenai saglabājoties no 107 līdz 108 eiro par kubikmetru robežās.

"E-silva" ir meža izsoļu platforma Latvijā, kas darbojas kā nozari vienojoša meža pārdošanas sistēma, kurā mežizstrādes uzņēmumi, vietējie un ārvalstu investori sacenšas par iespēju iegādāties koku ciršanas tiesības un meža īpašumus. "E-silva" uzturētājs ir Latvijas pilna servisa meža apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Forest Mentor Group".

"Forest Mentor Group" apgrozījums 2021.gadā bija 423 131 eiro, kas ir par 2,4 reizēm vairāk nekā 2020.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,8 reizes un bija 25 966 eiro. Kompānija "Forest Mentor Group" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Silva Šnikere (90%) un Normunds Valts Štolcers (10%).

 
 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists