Kā ES noteiktās sankcijas pret Balktrieviju ietekmēs Latvijas ekonomiku?

Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Baltkrieviju nebūs pārāk liela ietekme uz Latvijas ekonomiku, aģentūrai LETA atzina "Swedbank" vecākā ekonomiste Agnese Buceniece.
22.06.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©pexels.com

"Kopumā ietekme uz Latvijas ekonomiku no izvirzītajām ES sankcijām neizskatās pārāk liela. Baltkrievija nav nozīmīgs tirdzniecības partneris Latvijai. Gan eksportā, gan importā tie ir vien pāris procenti no kopējā apgrozījuma. Atsevišķas nozares un uzņēmumi gan var piedzīvot lielākas neērtības vai pat zaudējumus, it īpaši, ja būtiskāk tiek ietekmēta preču un pakalpojumu plūsma starp abām valstīm," pauda Buceniece.

Vienlaikus viņa norādīja, ka jebkāda ekonomikas sadarbības ierobežošana starp Latviju un Baltkrieviju, vai tās ir ES sankcijas vai iespējamās Baltkrievijas atbildes sankcijas, protams, kaitē abām ekonomikām.

Pēc Bucenieces minētā, Baltkrievijas nozīme ir lielāka, piemēram, dažām tekstila nozarēm, kas eksportē produkciju uz šo valsti. Nozīmīga daļa atsevišķu medicīnas aparatūras un piederumu eksporta nonāk tieši Baltkrievijā, bet, iespējams, ka daļa no šīm precēm ir reeksports, un tās netiek ražotas Latvijā. Savukārt Latvijas kokapstrādes nozarei Baltkrievija ir izejmateriālu papildināšanas avots, jo ar to, kas tiek izstrādāts Latvijā bieži vien nepietiek. Tāpat tranzīts ir vēl vien nozare, kur sadarbība ar Baltkrieviju ir ciešāka - Baltkrievijas kravas veido vairāk nekā desmito daļu no eksporta kravu pārvadājumiem un vairāk nekā ceturto daļu no importa kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu.

Vienlaikus AS "Latvijas dzelzceļš" pārstāve Ieva Bethere aģentūrai LETA norādīja, ka par ES ieviesto sankciju pret Baltkrieviju ietekmi uz grupas uzņēmumiem runāt vēl ir pāragri.

Viņa atzīmēja, ka "Latvijas dzelzceļš" vairākus gadus aktīvi strādā pie mērķa tirgu un kravu veidu diversifikācijas, bet, nenoliedzami, Baltkrievija ir stratēģiski nozīmīgs sadarbības partneris un mērķa tirgus.

"Pērn uz un no Baltkrievijas pārvadāto kravu apmērs kopējā pārvadājumu grozā veidoja vairāk nekā 30%. Tādējādi mēs rūpīgi sekojam līdzi pieejamajai informācijai par un ap Baltkrieviju, jo tā var atstāt ietekmi uz pārvadāto kravu apmēru, bet par to, kāda un cik liela būs šī ietekme, šobrīd runāt ir pāragri," sacīja Bethere.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka ES dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien, 21.jūnijā, vienojās par sankcijām pret Baltkrievijas tautsaimniecības svarīgākajām nozarēm, blokam cenšoties pastiprināt spiedienu uz Aleksandra Lukašenko autoritāro režīmu pēc Īrijas lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas.

Sankcijas, kuras paredzēts oficiāli apstiprināt tuvāko dienu laikā, vērstas pret nozarēm, kas Lukašenko režīmam nodrošina lielākos ienākumus, - potaša eksportu, naftas pārstrādi, tabakas industriju un finanšu sektoru. Paredzēts pastiprināt arī jau iepriekš pret Minsku vērsto ieroču embargo, kā arī aizliegt pārdot Baltkrievijai izsekošanas aprīkojumu.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists