Latvijā bezprecedenta situācija - metāls kļuvis par deficītu; konservu ražotaji raizējas par metāla kārbu cenām

Latvijā radies metāla deficīts – uzņēmēji atzīst, ka tas ir bezprecedenta gadījums, tāpēc neviens nav bijis tam gatavs. Taču viņi ir pārliecināti, ka risinājumi būs, – varbūt ne tik izdevīgi kā līdz šim, bet izeja būs, vēsta TV9 Pakalni.
07.03.2022. Portāls nra.lv
 
©Vladislavs Proškins/F64

Pret Krieviju vērstās sankcijas Kolkā zivju apstrādes ražotnē vēl neizjūt, un darbs rit savu gaitu. Sāls gan iepirkta ar trīs mēnešu rezervi, taču tās cenu kāpums nebaida tik ļoti kā cenas metālam, no kā tiek ražotas kārbiņas, un citām izmaksu pozīcijām, piemēram, degvielai, elektrībai un kurināmajam.

SIA "Līcis" Kolkas ceha vadītāja Regīna Rūmniece skaidroja: "Pats konservs ir tikai maza konservu kārbiņa. Ja viņa šodien maksā apmēram eiro, pieņemsim, un, ja visas izejvielas, ko tagad pērk, vienīgi zivis ir mūsu pašu... Un, ja viņa sāks maksāt kādi seši vai desmit eiro, vai vispār mums viņu kāds pirks, un vai tas vispār būs iespējams. Mūs satrauc tas vairāk."

SIA "Voka" gadā nepieciešams 1200 tonnas metāla. Līdz šim Talsu novada uzņēmums to iegādājās no Latvijas piegādātājiem, kas importēja no Krievijas un Baltkrievijas. Latvijā tas nonāca vagonos, bet nu būs jāmeklē sauszemes ceļi Eiropā, kas krietni sadārdzinās cenas.

Lai gan ir bažas, kā kāpjošās izejmateriālu cenas ietekmēs pašu produkciju, tomēr, ņemot vērā Krievijas agresiju, uzņēmēji ar Ukrainu solidariz

 
 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists