Polijā kartupeļos plaši izplatījusies gredzenpuve; stingrāk uzraudzīts to eksportu

Turpmāk Polijas izcelsmes pārtikas kartupeļus citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, arī Latvijā, drīkstēs ievest tirgošanai tikai ar sertifikātu par kartupeļu gaišo gredzenpuvi izraisošās baktērijas "Clavibacter sepedonicus" neesamību, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) publiskotā informācija.
01.11.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©pexels.com

Pārtikas kartupeļu ievešanai no Polijas noteiktas stingrākas prasības nekā no citām ES valstīm. Tas saistīts ar "Clavibacter sepedonicus" plašo izplatību Polijā, kur gaišo gredzenpuvi pārtikas kartupeļu paraugos konstatē visbiežāk - 4,4% no visiem pārbaudītajiem kartupeļiem. Tikmēr ES šis rādītājs vidēji ir 2,8%.

ES noteiktās drošības prasības paredz, ka Polijas pārtikas kartupeļus citām ES dalībvalstīm drīkst ievest tirgošanai tikai, ja tiem pievienots minētais sertifikāts un ja Polijas augu aizsardzības dienests par kartupeļu kravas nosūtīšanu uz konkrēto ES dalībvalsti iepriekš paziņojis tās valsts augu aizsardzības dienestam.

Ja šīs prasības netiks izpildītas, pārtikas kartupeļus no Polijas Latvijā ievest un tirgot nedrīkst, uzsver VAAD. Par prasības neizpildi saskaņā ar Augu aizsardzības likumu VAAD tiesīgs piemērot administratīvo sodu.

"Kartupeļi Latvijā šogad auguši slikti un raža ir maza, tādēļ cilvēki pastiprināti interesējas par iespējām ievest pārtikas kartupeļus no citām valstīm, piemēram, Polijas", situāciju komentē VAAD Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele.

VAAD ir valsts pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt kultūraugu un mežu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, aizsardzību un aprites uzraudzību, lai saglabātu to bioloģisko daudzveidību, veicinātu sabiedrības drošību un pasargātu apkārtējo vidi no iespējamā augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļu radītā piesārņojuma, radīt priekšnoteikumus, lai lauksaimniekiem būtu pieejams vesels un kvalitatīvs pavairojamais materiāls, kā arī palielinātu produktivitāti un lauksaimniecības konkurētspēju.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists