Elektrības cena biržā beidzot sāk pazemināties

Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas biržas vidējā cena samazinājās par 10% - līdz 120,18 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo"
27.09.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Kaspars Krafts/F64

Elektrības cena samazinājās arī Lietuvā un Igaunijā

"Latvenergo" norādīja, ka Baltijā elektroenerģijas cenas samazinājuma tendenci galvenokārt noteica cenu kritums Ziemeļvalstīs. Enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala pieauga divas reizes, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, plūsmas no Somijas bija par 16% lielākas, un enerģijas plūsmas no Krievijas pieauga par 36%.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" nedēļas vidējā sistēmas cena kritās par 12% - līdz 84,73 eiro par MWh. Šādu samazinājumu galvenokārt noteica vēja staciju izstrāde, kas "Nord Pool" reģionā pieauga par 43%.

Tāpat turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars veidoja 75% no kopējās uzstādītās jaudas.

Salīdzinot nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš pieauga un tika patērētas 7325 gigavatstundas (GWh), kā arī pieauga izstrādes apjomi, tika saražotas 7511 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 5%, kopā tika patērētas 529 GWh. Latvijā patēriņš kāpa par 5% līdz 140 GWh, Igaunijā patēriņš bija par 6% lielāks, patērētas 150 GWh, bet Lietuvā patēriņš pieauga par 4% un bija 239 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 17% un bija 277 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde kritās par 21%, iepriekšējā nedēļā tika saražotas 76 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi samazinājās par 12% un bija 109 GWh, savukārt Lietuvā elektroenerģijas izstrāde kritās par 20%, tika saražotas 92 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 54%, Igaunijā 72%, bet Lietuvā 39%. Baltijas valstīs tika saražoti 52% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists