Elektrības cena biržā Latvijā pirmo reizi pārsniegusi 100 eiro par MWh

Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas biržas vidējā cena palielinājās par 12% - līdz 107,31 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo".
07.09.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Kaspars Krafts/F64

Kā liecina informācija biržas "Nord Pool" mājaslapā, šī ir pirmā reize, kad vidējā elektroenerģijas cena kādā no nedēļām Latvijas tirdzniecības apgabalā pārsniedz 100 eiro par MWh.

Tāpat cenas pieaugušas arī Igaunijas un Lietuvas tirdzniecības apgabalos. Igaunijā cena bija par 12% augstāka nekā nedēļu iepriekš, veidojot 107,31 eiro par MWh, kamēr Lietuvā cena pieauga par 13% - līdz 107,97 eiro par MWh.

"Latvenergo" skaidroja, ka Baltijā elektroenerģijas cenas kāpumu galvenokārt veicināja elektroenerģijas cenu pieaugums Ziemeļvalstīs. Enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala samazinājās par 66%, no Krievijas tās bija par 25% mazākas, bet enerģijas plūsmas no Somijas pieauga par 2%. Turpinājās arī Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars veidoja 70% no kopējās uzstādītās jaudas.

Tāpat aizvadītajā nedēļā cena pieauga arī "Nord Pool" sistēmā kopumā - tā palielinājās par 9% un sasniedza 77,88 eiro.

Svarīga loma elektroenerģijas cenas pieaugumā bija laikapstākļiem. Aizvadītajā nedēļā vēja staciju izstrāde samazinājās par 12% un, samazinoties nokrišņu daudzumam Ziemeļvalstīs, pasliktinājās arī hidroloģiskie rādītāji. Šie faktori kopā ar rekordaugstām oglekļa emisiju kvotu un izejvielu cenām, kā arī augstām elektroenerģijas cenām Vācijā ir veicinājuši nedēļas sistēmas cenas pieaugumu.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un patērēta 6861 gigavatstunda (GWh), savukārt izstrādes apjomi nedaudz samazinājās, un saražotas 6754 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 1%, un kopā patērētas 493 GWh. Latvijā patēriņš samazinājās par 1% - līdz 129 GWh, Igaunijā patēriņš bija par 2% mazāks, un kopā patērētas 145 GWh, bet Lietuvā patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 219 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 32% un bija 244 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 3%, un iepriekšējā nedēļā tika saražotas 37 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi palielinājās par 33% un bija 121 GWh, savukārt Lietuvā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 55%, un tika saražotas 86 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā nemainījās un bija 29%, Igaunijā pieauga līdz 83%, bet Lietuvā palielinājās līdz 39%. Baltijas valstīs tika saražoti 49% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists