Latvijā plaukst mušmiru bizness - par tām maksā 10 eiro kilogramā

Daudziem ik rudeni peļņas avots ir gaileņu vai baraviku lasīšana. Šogad par ienesīgu eksporta preci esot kļuvušas sarkanās mušmires. Tās no vietējo uzpircēju rokām ceļo uz Lietuvu un tālāk uz ASV vai Kanādu, vēsta ReTV.
07.09.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Vladislavs Proškins/F64

“Uzpērk gan svaigā, gan kaltētā veidā. Vairāk gan kaltētā, tad - kāpēc nepiepelnīties? Principā nesaprotu to jēgu, kam tas vajadzīgs, bet, ja var nopelnīt, kāpēc gan ne,” ReTV sižetā saka Jānis, mušmiru lasītājs.

Ar veiksmīgo lomu sēņu mednieku grupā padalījies vēl kāds mušmiru lasītājs. Ingus rakstiskā komentārā stāsta, ka mušmiru lasīšana izmēģināta jau pagājušajā gadā, kad nejauši uziets sludinājums. Sākumā domājuši, ka tas kāds apmāns, tomēr darījums noticis gan pagājušajā gadā, gan šogad, bet uz nākamo gadu esot doma taisīt kalti un žāvēt uz eksporta tirgu. Nauda liela, bet par šādu iespēju vēl zinot maz cilvēku.

Latvijā farmakoloģijā mušmires netiekot izmantotas, bet sludinājumu portālā netrūkst uzpircēju, kuri no indīgajām sēnēm grasās paši gatavot kādas tinktūras. Fitoterapeits Artūrs Tereško atzīst, ka homeopātijā mušmires tiekot pielietotas jau izsenis. Tomēr pašrocīgi ķerties pie uzlējumu vai smērīšu gatavošanas un lietošanas varot būt bīstami. “Arī labas lietas var ļoti ātri sabojāt. Ievērojot proporcijas un ievērojot devas, - lūdzu, bet notiek tā, kā notiek. Saujām, karotēm un krūzēm, nevis pilieniem, tad ātri var panākt pretēju efektu.”

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists