Pandēmijas dēļ pat lietotie auto kļuvuši dārgāki

Pandēmijas laikā daudzas auto ražošanas rūpnīcas aizvērās vai arī strādāja ar minimālu jaudu. Līdz ar to uz jaunu auto iegādi jāgaida ilgi. Savukārt lietotu auto tirgū cenas augušas būtiski, vēsta ReTV.
07.09.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Kaspars Krafts/F64

“Auto problēmas ar komplektējošām daļām, attiecīgi tas ir baterijas vai banālas lietas, kā rokturi, tas viss ir saistībā ir ar pandēmiju, kur izejmateriāli no Ķīnas. Vidēji, sūtot auto, divi līdz trīs mēneši gaidīšanas laiks, tagad līdz pusgadam vai ilgāk, var pat gadu nākties gaidīt, viss atkarīgs no vēlmēm. Ir modeļi, kurus pasūta, tie pienāk pāris mēnešu laikā,” ReTV sižetā skaidro SIA “Mūsu Auto Valmiera” direktors Uldis Ozoliņš.

Auto ražotājiem nākas pielāgoties jaunajiem apstākļiem, bet, kā norāda “Mūsu Auto Valmiera” direktors, tad ievērojami augušas tiešie lietoto auto cenas. “Sekojis būtisks cenu kāpums lietotiem auto, pat tā, ka divgadīgs auto var būt jauna auto cenā, tas arī ir piedzīvots, tagad labu darījumu atrast ir ļoti grūti.”

Kā izpētīts “Auto DNA”, tad pagājušā gada augustā vidējā auto cena sludinājumā bija 5970 eiro, bet šogad cena augusi teju par tūkstoti - 6890 eiro. Vidējais transportlīdzekļa izgatavošanas vecums ir 14 gadi.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists