"Latvijas Maiznieka" Daugavpils rūpnīca ir viena no modernākajām maizes ražotnēm Baltijā

Lielākais Latvijas maizes ražošanas uzņēmums "Latvijas Maiznieks" pēdējos 5 gados ir veicis investīcijas vairāk kā 13 miljonu eiro vērtībā, kas ir palīdzējušas modernizēt ražošanas iekārtas un padarīt uzņēmumu inovatīvāku.
23.03.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©f64.lv, Gatis Gierts

Pandēmijas laikā uzņēmums turpina ieguldīt attīstībā un meklē nozares profesionāļus.

“Kā viens no pamudinājumiem neļauties grūtībām un turpināt ieņemto attīstības kursu arī Covid-19 laikā ir vēlme saglabāt uzņēmumu tieši Latvijā un sniegt patērētājiem vietējo produktu ar pievienoto vērtību. Pateicoties pēdējo gadu investīcijām, Daugavpils rūpnīca šobrīd ir viena no modernākajām maizes ražošanas rūpnīcām Baltijas valstīs,” uzsver "Latvijas Maiznieks" valdes loceklis Māris Daude.

Pēdējo 5 gadu laikā uzņēmumā "Latvijas Maiznieks" ir ieguldīti vairāk kā 13 miljoni eiro, lai padarītu uzņēmumu inovatīvāku, tai skaitā, maizes ražošanas procesa un tehnoloģiju attīstībā, lai nodrošinātu konkurētspējīgu un kvalitatīvu produktu ar ilgāku derīguma termiņu.

Jaunākās investīcijas uzņēmumā tika ieguldītas 2020. gada nogalē 1987 m2 lielas saldētās produkcijas noliktavas būvniecībā Daugavpilī, Slāvu ielā 4L. Noliktava pamatā ir paredzēta saldēto produktu zīmola "Izcep pats" vajadzībām, kas būtiski palīdzēs palielināt ražošanas apjomus un attīstīt eksporta iespējas. Kopējais noliktavas investīciju apjoms sasniedz 2,5 miljonus eiro, ko sastāda arī Lauku atbalsta dienesta līdzfinansējums.

Viens no būtiskākajiem aspektiem, par kuru "Latvijas Maiznieks" pēdējos gados mērķtiecīgi strādā aizvien biežāk - kā novērst pārtikas nonākšanu atkritumos jeb kā samazināt pārtikas atkritumus (‘’food waste’’).

Aptuveni trešdaļa no pasaulē saražotās pārtikas tiek izmesta, tai skaitā 30% pasaulē saražoto graudaugu. Brīdī, kad izmetam kādu no pārtikas produktiem, nozīmē to, ka arī citas ražošanas procesā izmantotās izejvielas tiek izniekotas, tai skaitā - ūdens, zemes resursi, darbaspēks un enerģija. Pārtikas atkritumu samazināšana spētu ietekmēt ne tikai resursu izniekošanu, bet palīdzētu uzlabot arī vides negatīvo ietekmi.

Uzņēmuma veiktajā tirgus pētījumā atklājās negatīvā pārtikas izšķērdēšanas tendence, tāpēc tika mērķtiecīgi investēti līdzekļi tieši ražošanas līniju attīstībā, lai maizēm varētu pagarināt derīguma termiņus no 4-5 dienām līdz 7-10 dienām un jaunajam "Izcep pats" zīmolam - pat līdz 14 dienām, neietekmējot sastāvu un kvalitāti.

“Modernizējot rūpnīcu un attīstot receptūras, uzņēmums ir spējis maizes derīguma termiņu palielināt līdz pat 14 dienām. Tas ļauj būtiski samazināt pārtikas nonākšanu atkritumos,vienlaikus neaizmirstot par maizes kvalitāti un dabīgām sastāvdaļām, lai gala patērētājs saņem drošu un augstvērtīgu produktu,” stāsta Māris Daude.

Uzņēmums vienmēr ir bijis atvērts augsta līmeņa profesionāļiem - īpaši šobrīd, kad uzņēmumi piedzīvo sarežģītus laikus un aizvien biežāk izvēlas savas ražotnes Latvijā slēgt. Tomēr pateicoties drosmīgiem lēmumiem, investīcijām un jaunu produktu līniju izveidei, uzņēmums "Latvijas Maiznieks" ik gadu palielina darbinieku skaitu aptuveni par 10-15%, līdz ar to palielinās arī valstī iemaksātais nodokļu apjoms. Turpinot ieņemto attīstības kursu, ir plānots palielināt jaunu darbinieku skaitu arī turpmāk.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists