PTAC aicina komersantus korekti norādīt jauno energomarķējumu

No šā gada 1.marta stāsies spēkā ES regulējums, kas paredz jaunu energomarķējuma ieviešanu piecām elektropreču grupām - mājsaimniecības ledusskapjiem un saldētavām, veļas mazgāšanas un žāvēšanas mašīnām, trauku mazgāšanas mašīnām, TV un elektroniskajiem displejiem, kā arī gaismas avotiem.
16.02.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
Elektropreces, ZiniCenu ©F64 Kaspars Krafts

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina komersantus korekti norādīt jauno energomarķējumu, kas tiks ieviests no šā gada 1.marta, aģentūrai LETA pavēstīja centra pārstāve Sanita Gertmane.

Viņa skaidroja, ka Eiropas Savienības (ES) energomarķējums vairāk nekā 25 gadus ir palīdzējis privātiem patērētājiem un uzņēmumu pārstāvjiem atrast un izvēlēties energoefektīvas iekārtas. Pašlaik izmantotā "A+++/G" marķēšanas sistēma ir kļuvusi neefektīva, tāpēc ES ir pārskatījusi un optimizējusi marķējumu.

Tādējādi no šā gada 1.marta stāsies spēkā ES regulējums, kas paredz jaunu energomarķējuma ieviešanu piecām elektropreču grupām. Lai tirgus dalībniekiem sniegtu atbalstu pārejas procesā, tiek īstenota iniciatīva un kampaņa "LABEL2020", kuras ietvaros ir izstrādāti dažādi materiāli.

Jaunais marķējums fiziskajos un tiešsaistes veikalos tiks ieviests piecām produktu grupām - mājsaimniecības ledusskapjiem un saldētavām, veļas mazgāšanas un žāvēšanas mašīnām, trauku mazgāšanas mašīnām, TV un elektroniskajiem displejiem, kā arī gaismas avotiem.

Pēc Gertmanes minētā, jaunajā marķējumā visiem produktiem tiks izmantota vienota "A-G" skala, savukārt marķējuma augšējā labajā stūrī ir ieviests QR kods, kas nodrošinās tiešu saikni ar Eiropas Komisijas marķējuma datubāzi.

Vienlaikus produktu enerģijas patēriņš marķējuma vidējā daļā būs attēlots pamanāmākā veidā un visiem produktiem līdzīgi, bet marķējuma apakšējā daļā būs dažādas piktogrammas, kas informē par izvēlētā produkta īpašībām. Vairākas piktogrammas būs tādas pašas kā pašreizējā marķējumā, bet dažas ir uzlabotas un dažas - ieviestas no jauna.

Visi produkti ar energoefektivitātes marķējumu ražotājiem/piegādātājiem saskaņā ar likumu ir jāreģistrē jaunajā ES produktu datubāzē (EPREL).

"LABEL2020" mājaslapā ir pieejamas vadlīnijas un bukleti tirgotājiem par jauno energoefektivitātes marķējumu, bet PTAC izstrādātās vadlīnijas par energomarķējuma izvietošanu pieejamas centra mājaslapā.

Jaunā marķējuma izvietošanas prasības netiks mainītas un tās būs tādas pašas kā esošajam energoefektivitātes marķējumam.

Marķējuma nomaiņa jāveic 14 darba dienu laikā, kas nozīmē, ka no 18.marta būs pieļaujama tikai jaunā energoefektivitātes marķējuma norādīšana. Prasības attiecībā uz marķējuma nomaiņas laiku ir vienādas gan fiziskajiem, gan tiešsaistes veikaliem.

PTAC aicina komersantus pievērst uzmanību izmaiņām un tiešsaistes tirdzniecības vietnēs, pārdodot mājsaimniecības elektroiekārtas, korekti attēlot jauno energoefektivitātes marķējumu.

  • Publicēta: 16.02.2021 09:29
 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists