Valdība rīt lems par klātienē iegādājamo preču klāsta paplašināšanu

Spēkā esošie drošības pasākumi tirdzniecībā ir sasnieguši mērķi – ir mazinājusies cilvēku pulcēšanās veikalos un cilvēki tirdzniecības vietās pavada īsāku laiku.
01.02.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
Veikals, ZiniCenu ©F64 Oksana Džadana

Ekonomika ministrija (EM) atzina, ka epidemioloģiskā situācija Latvijā vēl neuzrāda tik pozitīvas tendences, kas ļautu valdībai atcelt visus noteiktos ierobežojumus, tostarp tirdzniecības organizēšanā un ikviena cilvēka ikdienā. Tāpat spēkā esošie drošības pasākumi tirdzniecībā ir sasnieguši mērķi - ir mazinājusies cilvēku pulcēšanās veikalos un cilvēki tirdzniecības vietās pavada īsāku laiku.

Tajā pašā laikā EM pauda, ka ilgstoši šāds ierobežojums nevar pastāvēt, jo iedzīvotājiem ir konkrētas vajadzības, piemēram, ziemas apģērbs, apavi bērniem, lietas saimniecībā utt., ko objektīvi ir grūti iegādāties attālināti.

Tāpēc ministrija kopā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru ir izstrādājusi konceptuālu piedāvājumu drošas tirdzniecības nodrošināšanai.

Patlaban gan EM neatklāj piedāvājuma detaļas, jo tās vēl tiek saskaņotas, bet paredzams, ka minētais piedāvājums tiks iesniegts izskatīšanai gaidāmajā Ministru kabineta sēdē otrdien.

EM informēja, ka pamatā piedāvājums ietver augstākas prasības tirgotājiem apmeklētāju plūsmu vadībai un kontrolei, kā arī pastiprinātu kontrolējošo institūciju darbu, vienlaikus aicinot arī pircējus ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus un tirgotāju norādījumus tirdzniecības vietās. Lai mazinātu apmeklētāju drūzmēšanās risku tirdzniecības vietās, piedāvāts izkliedēt apmeklētāju plūsmu pa daudzām tirdzniecības vietām.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs iepriekš pauda, ka pašreiz cīņā ar Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu dēļ tirgošanai aizliegto preču sarakstā esošās lietas vajadzētu ļaut tirgot vismaz darbadienās.

20.janvārī valdība lēma uzdot EM izstrādāt priekšlikumu par mazumtirdzniecības vietu darbību pēc 7.februāra, kas patlaban ir noteikts kā ārkārtējās situācijas beigu datums. Ministrijai jāizstrādā tādi priekšlikumi, kas neapdraud epidemioloģiskās drošības situāciju.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists