Olas "Brokastu"
Cenu izmaiņas
Vislētāk olas iespējams nopirkt veikalos "Top!", kur tās pētījuma veikšanas brīdī maksā 1,29 eiro par iepakojumu (cena ar atlaidi).
Olas ir vērtīgs produkts, kas satur 18 vitamīnus un minerālvielas, daudzums atkarīgs no dažādiem faktoriem – vistas sugas, vecuma, uztura un vides faktoriem. Olās ir mazs ogļhidrātu saturs un aptuveni 12 g olbaltumvielu un tauku uz 100 g. Lielāko daļu tauku veido nepiesātinātās taukskābes, tai skaitā omega 3 un omega 6 taukskābes. Olās ir tādas organismam nepieciešamas uzturvielas kā cinks, selēns, retinols un tokoferoli. Tas piešķir produktam antioksidatīvu darbību, kas pasargā cilvēka organismu no dažādiem deģeneratīviem procesiem.
Olas ir nozīmīgs lecitīna un holīna avots. Lecitīns kā fosfatidilholīns ietilpst šūnu membrānās. Lecitīns ir labs holīna avots, kam piemīt daudzas svarīgas fizioloģiskas funkcijas. Holīns ir būtiska uzturviela smadzeņu attīstībai un normālai darbībai. Lecitīns labvēlīgi ietekmē arī aknu veselību, veicina žults sekrēciju un novērš stagnāciju žultspūslī līdz ar to samazina žultsakmeņu veidošanos, kā arī mazina aterosklerozes risku, ietekmējot holesterīna līmeni.
Citas svarīga sastāvdaļas ir karotinoīdi, kas piešķir krāsu olas dzeltenumam. Olā ietilpst tādi karotionīdi kā luteīns, kriptoksantīns un zeaksantīns. Saturs atkarīgs no vistu uztura un audzēšanas apstākļiem. Kā rāda pētījumi, luteīns uzsūcas labāk ēdot olas, nevis uztura bagātinātājus vai dārzeņus. Olās esošie karotinoīdi labvēlīgi ietekmē acu veselību, spēj mazināt makulas deģenerāciju un kataraktas veidošanos, kā arī novecošanās pazīmes.
(c) ldusa.lv