Latvijā uzstādīti pirmie depozīta iepakojuma pieņemšanas automāti

Šonedēļ Latvijā sākta depozīta iepakojuma pieņemšanas automātu jeb taromātu uzstādīšana, pavēstīja depozīta sistēmas ieviesēja Latvijā SIA "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.
14.09.2021. Portāls nra.lv, Ziņu aģentūra LETA
 
©Publicitātes foto

Viņš informēja, ka taromātu uzstādīšanu atbilstoši līgumam ar "Depozīta iepakojuma operatoru" sācis Norvēģijas iepakojuma savākšanas un šķirošanas iekārtu ražotāja "Tomra Systems" grupas uzņēmums Latvijā SIA "Tomra Collection Latvia".

Pirmie pieci taromāti uzstādīti "Maxima", "Rimi", "Mego" un "Alko Outlet" veikalos Rīgā, kā arī "Citro" veikalā Ventspilī.

Līdz depozīta sistēmas darbības sākumam Latvijā paredzēts izvietot ap 800 taromātus, tajā skaitā apmēram 200 vietās taromātus plānots izvietot āra kioskos tirdzniecības vietu tuvumā. Taromātos tukšo depozīta iepakojumu varēs nodot, sākot no 2022.gada 1.februāra, kad Latvijā darbību uzsāks depozīta sistēma.

"Šis ir nozīmīgs brīdis Latvijas depozīta sistēmas vēsturē un būtisks solis ceļā uz modernas depozīta iepakojuma pieņemšanas infrastruktūras izveidi - visu depozīta sistēmā iesaistīto pušu darbs nu sāk realizēties īstos, aptaustāmos darba augļos, kas ir šie uzstādītie taromāti," sacīja Stūrītis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka priekšā vēl ir daudz darāmā. "Lai sasniegtu mērķi par visaptveroša pieņemšanas tīkla izveidi, turpinām līgumu slēgšanu ar tirgotājiem par taromātu nodrošināšanu un depozīta iepakojuma pieņemšanu. Tāpat esam uzsākuši līgumu parakstīšanu par manuālo pieņemšanas punktu izveidi nelielos veikalos, kā arī norit aktīvs darbs pie līgumu slēgšanas ar depozīta iepakotājiem par depozīta iepakojuma apsaimniekošanu un laišanu tirgū. Kopīgi sadarbojoties, varēsim izveidot pasaules līmeņa depozīta sistēmu un padarīt Latviju tīrāku," teica Stūrītis.

Latvijā tiks uzstādīti trīs dažādu veidu taromātu modeļi, kas paredzēti izvietošanai nelielā veikalā, vidēja izmēra veikalā un lielā veikalā, savukārt pašos lielākajos veikalos plānots izvietot pat divus lieljaudas taromātus, lai tukšo iepakojumu nodošana būtu ātra un neveidotos garas rindas. Taromāts spēs identificēt iepakojumu pēc tā formas, svara, materiāla veida un svītrkoda.

Pašreiz līgumi par taromātu nodrošināšanu un depozīta iepakojuma pieņemšanu noslēgti ar uzņēmumiem SIA "Maxima Latvija", SIA "Rimi Latvia", SIA "Elvi Latvija", Citro zīmola pārstāvi SIA "Latvian Retail Management", Mego zīmola pārstāvi SIA "Lenoka", "Lats" zīmola veikalu īpašniekiem, kā arī degvielas uzpildes stacijām AS "VIRŠI-A", SIA "Circle K Latvia", SIA "Astarte Nafta" un AS "Viada Baltija". Tāpat turpinās līgumu slēgšana ar "Top!" zīmola veikaliem.

Jau vēstīts, ka 2020.gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus. Depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022.gada 1.februārī.

Valsts vides dienests konkursā lēma dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu septiņu gadu periodā uzticēt "Depozīta iepakojuma operators". Latvijā kopumā plānots uzstādīt 800 līdz 1000 taras pieņemšanas automātu jeb taromātu.

Kompānija "Depozīta iepakojuma operators" reģistrēta 2020.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 124 500 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (18,07%), "Coca-Cola HBC Latvia" (18,07%), "Cēsu alus" (12,05%), "Cido grupa" (12,05%), "PET Baltija" (12,05%), "Aldaris" (12,05%) un Latvijas Mazumtirgotāju biedrība (9,64%) un Latvijas Alus darītāju savienība (6,02%).

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists