Gulbe: Pārtikas cenas šogad augs straujāk nekā citus gadus

Cenu kāpums pārtikai šogad gaidāms daudz lielāks, nekā pieredzēts iepriekšējos gados. To Latvijas Radio intervijā sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Inguna Gulbe.
24.09.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Kaspars Krafts/F64

Līdz šim pārtikas cenas pieauga par dažiem procentiem, bet šoreiz cenu kāpums būs divciparu skaitlis, norādīja Gulbe.

Iemesli sadārdzinājumam ir gan energoresursu cenu kāpums, gan darba roku trūkums, kas liek celt algas. Līdz ar to cenas pieaug daudzām pārtikas izejvielām.

Vairākiem pārtikas produktiem cenas jau ir palielinājušās, bet daudziem tās vēl tikai kāps, atzīmēja Gulbe. Viņa sacīja, ka kopumā pēdējās desmitgadēs pārtika kļuvusi dārgāka un cenu kāpums notiks arī turpmāk.

Pārtikas cenu kāpumu Latvija nevar ietekmēt, jo tas atkarīgs no pasaules tirgiem. Gulbe atzīmēja, ka Latvijā jāmodernizē ražošana un valstij jādomā, kā veicināt iedzīvotāju pirktspēju. Viņasprāt, tas paveicams ar lielāku iesaisti uzņēmējdarbībā.

Vienlaikus Gulbe arī sacīja, ka līdz ar pārtikas veikalu ķēdes “Lidl” ienākšanu Latvijas tirgū, cenas varētu nedaudz samazināties, bet ne tik daudz kā, piemēram, Lietuvā, kur konkurence pārtikas mazumtirdzniecībā ir lielāka.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists