Pieci padomi, kā pasargāt darbiniekus no izdegšanas

Pēdējā pusotra gada laikā darba vide ir būtiski mainījusies, un ikvienam darba devējam nākas saskarties ar jaunu pieeju darba koordinēšanā. Microsoft ir sagatavojis piecus vienkāršus padomus, kā pasargāt savus darbiniekus no izdegšanas un veiksmīgi pārdzīvot pāreju starp ierasto darba vidi un tās hibrīdo – daļēji vai pilnībā attālinātā darba – nākotni.
26.07.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Reuters/Scanpix

Microsoft Latvia komunikācijas konsultants Kaspars Līcītis informē, ka pēdējā pusotra gada laikā darba vide ir būtiski mainījusies, un ikvienam darba devējam nākas saskarties ar jaunu pieeju darba koordinēšanā. Microsoft ir sagatavojis piecus vienkāršus padomus, kā pasargāt savus darbiniekus no izdegšanas un veiksmīgi pārdzīvot pāreju starp ierasto darba vidi un tās hibrīdo - daļēji vai pilnībā attālinātā darba - nākotni.

Gandrīz puse strādājošo (41%) apsver būtisku karjeras maiņu turpmākā gada laikā, secināts Microsoft jaunākā Word Trend Index pārskatā, kas apkopo vairāk nekā 30 000 darbinieku viedokļus visā pasaulē, kā arī izvērtē Microsoft 365 un LinkedIn rīcībā esošos datus.

Ikvienam atbildīgam biznesa vadītājam, likumsakarīgi, var rasties jautājums, kāpēc.

Pēdējā pusotra gada laikā daudziem ir nācies tikt galā ar globālās pandēmijas izraisīto stresu. Uztraukties par tuvinieku labklājību. Žonglēt starp mājmācību un bērnu aprūpi. Pārdzīvot izolācijas un vientulības sajūtu. Un tikt galā ar profesionālajiem izaicinājumiem. Vairāk nekā puse darbinieku (54%) atzina, ka jūtoties pārāk pārslogoti. Tiešsaistes tikšanos, e-pastu, ziņojumapmaiņu skaits dramatiski palielinājās, un hibrīdā darba veidi kļuva par normu.

Kā liecina statistikas dati, Microsoft Teams lietotājiem tiešsaistes sapulcēs pavadītais laiks pieaudzis par 148%. Par 66% pieaudzis to cilvēku skaits, kas strādā ar Microsoft Office dokumentiem. Iknedēļas Teams ziņojumapmaiņā pavadītais laiks pieaudzis par 45% cilvēkam, un turpina palielināties. Savukārt 2021.gada februārī kopumā nosūtīts par 40,6 miljardiem e-pastu vairāk, nekā gadu iepriekš.

Tajā pašā laikā vadītājiem un menedžeriem ar lēmumu pieņemšanas pilnvarām ir klājies daudz labāk. Faktiski 61% vadītāju apgalvo, ka viņi jūtoties lieliski - tas ir par 23% vairāk, nekā starp darbiniekiem bez lēmumu pieņemšanas iespējām. Taču ikvienam no vadītājiem ir iespējams uzlabot komandas noskaņojumu ar dažiem pavisam vienkāršiem paņēmieniem.

1. Aktīvi mudiniet cilvēkus doties atvaļinājumā.

Iedrošiniet viņus ne tikai izmantot brīvās dienas, bet lieciet skaidri saprast, ka tā ir iespēja pilnībā atslēgties no darba pienākumiem. Parādiet piemēru: paņemiet brīvu dienu un paziņojiet komandai, ka nebūsiet sasniedzams. Arī tad, ja brīvajā dienā esat mājās un datora tuvumā - tas nav iemesls pieslēgties darbam. Palieciet tieši tāpat bezsaistē, kā to darītu Kanāriju salu pludmalē. Tas rosinās komandu rīkoties tāpat.

2. Brīvo laiku izmantojiet, lai apsvērtu savu vadības stilu.

Ir skaidrs, ka cilvēki jūtas izžmiegti. Līderi, kuru prioritāte ir cilvēku pašsajūta, ne produktivitāte, gūs būtiskas priekšrocības hibrīdā darba stila pasaulē. Šāda veida pāreja uz empātisku vadību vecāka gadagājuma darbiniekiem var būt kas jauns. To var sākt ar vienkāršām, konkrētām darbībām, piemēram, katras sarunas sākumā apjautājoties cilvēkiem, kā viņiem klājas vai, vēl labāk, apjautājoties, kā viņiem veicas ar līdzsvara saglabāšanu savā dzīvē - vai pietiek laika arī sadzīvei, privātām lietām. Svarīgāka kā jebkad ir elastīga pieeja. Ja rosināsiet darbiniekus pieiet darba dienai nelineāri, dodot laiku mājdzīvnieku izvešanai pastaigā, bērnu aprūpei un fiziskām nodarbībām, tas ļaus viņiem atgūt līdzsvara sajūtu.

3. Dubultojiet apmācību iespējas.

Ja vasara jūsu nozarē tradicionāli ir “tukšais laiks”, šī ir lieliska iespēja iedrošināt savu komandu maksimāli izmantot pieejamās mācību un attīstības sesijas. Pastāstiet komandai par apmācībām, kas šķiet vērtīgas un noderīgas, īpaši par prasmēm, kas palīdz aizsargāt un uzturēt garīgo labsajūtu. Piemēram, LinkedIn Learning piedāvā fantastisku saturu, tostarp par elastības veidošanu.

4. Spēciniet cilvēkus ar datiem.

Rīki kā Office 365 un Viva palīdz darbiniekiem uzturēt saikni un piedāvā datos pamatotu ikdienas paradumu analīzi, kas ļauj atslēgties un koncentrēties uz veselību, labklājību un personīgajām prioritātēm. Vasaras mēnešos, kad dienas ir garas, atgādiniet cilvēkiem par šādiem rīkiem un izmantojiet iespēju doties ārā!

5. Skaidri definējiet attieksmes pret atgriešanos birojā.

8 no 10 menedžeriem sagaida, ka hibrīdais darbs turpināsies. Vairāk nekā 7 no 10 darbiniekiem vēlas, lai hibrīdais darbs turpinātos.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists