Latvijas iedzīvotāju sociālā aizsardzība ir ļoti svarīga valsts stabilitātei

Latvijas iedzīvotāju sociālā aizsardzība ir ļoti svarīga valsts stabilitātei un nācijas nākotnei, intervijā aģentūrai LETA atzīmēja dzīvības apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life Vienna Insurance Group" ("Compensa Life") Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.
16.07.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©Ģirts Ozoliņš/F64

"Esmu pārliecināts, ka šajā ekonomiskajā ciklā, kurā mēs pasaulē esam, kā arī esošajā demogrāfiskajā situācijā, neviens neko labāku par trīs līmeņu pensiju sistēmu nav izdomājis. Ja tā funkcionētu tā, kā iecerēts, nebūtu nekādu bažu un iebildumu. Tā ir uzbūvēta ļoti pareizi, ļoti loģiski, ar ilgtermiņa skatījumu. Bet problēma ir otrā - komersantu - pusē. Darba devēji ne visiem saviem darbiniekiem maksā legālas algas. Līdz ar to nepietiekamas ir iemaksas gan pirmajā, gan otrajā pensiju līmenī. Tā ir lielākā problēma," sacīja Gustsons.

Viņš arī minēja - tas, ka tik lielam procentam strādājošo Latvijā joprojām ir minimālā alga, signalizē par to, ka kaut kas nav kārtībā.

"Tam ir jāpievērš uzmanība. Komersantiem tomēr ir jāuzņemas atbildība un jānodrošina arī darba ņēmējiem attiecīgie ienākumi. Savukārt valstij ir jānodrošina, lai tiek ievēroti spēles noteikumi. Pašlaik tie netiek ievēroti pilnā apmērā," pauda Gustsons.

Viņš norādīja, ka valsti veido cilvēki, un valsts sistēma, tostarp sociālā sistēma ir jāsakārto tā, lai no tās ieguvēji būtu visi.

"Šobrīd mēs nevaram teikt, ka tā ir. Tur ir ļoti daudz, ko darīt. Minimālās sociālās iemaksas ir viens no virzieniem, kurā sakārtošana būtu jāveic. Cilvēku sociālā aizsardzība ir ļoti svarīga valsts stabilitātei un mūsu nācijas nākotnei. Tas ir ļoti nopietns jautājums, par ko ir jāatbild politiskajiem spēkiem. Šīs iemaksas noteikti ir vajadzīgas," sacīja "Compensa Life" Latvijas filiāles vadītājs.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists