Bāri un naktsklubi lūdz iespēju atsākt pilnvērtīgu darbu

Lai arī valdība ir radusi risinājumu, kā darbu atsākt restorāniem un kafejnīcām, bāri un naktsklubi joprojām spiesti atrasties dīkstāvē, tā ik dienu nodarot būtisku kaitējumu tautsaimniecībai un pasliktinot šīs nozares izredzes izdzīvot. Ja pagājušogad bāru nozares apgrozījums samazinājās par vismaz 50% attiecībā pret 2019.gadu, tad šogad apgrozījuma praktiski nav vispār un darbu, iztikas līdzekļus ir zaudējuši simtiem cilvēku.
08.06.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©kaspars Krafts/F64

Latvijas Bāru asociācija lūdz iespēju atsākt darbu nakts stundās ar vismaz daļēju noslodzi, pretējā gadījumā izdzīvošana vairs nav iespējama.

"Mēs esam pārcietuši vienu no smagākajām ziemām bāru un naktsdzīves industrijas vēsturē kopš neatkarības atjaunošanas. Mēs skatāmies, kā durvis ver mūsu kolēģi, ēdināšanas nozares pārstāvji. Taču mūsu specifika šādu iespēju neparedz - bāri un naktsklubi durvis ver nakts stundās, kas joprojām ir aizliegts. Latvijas Bāru asociācija ir parakstījusi memorandu par sociāli atbildīgu un epidemioloģiski drošu uzņēmējdarbību, mēs varam mūsu iestādēs nodrošināt kontrolētu vidi, regulēt cilvēku skaitu un pielietot citus drošības līdzekļus. Vien ļaujiet mums strādāt!" saka Latvijas Bāru asociācijas valdes loceklis Oskars Ikstens.

Latvijas Bāru asociācija norāda - Mūsu biznesam ir vajadzīga iespēja pulcēties un strādāt naktīs -var runāt par darbību izdzīvošanas režīmā tikai tad, ja būs iespēja atpūsties iekštelpās ar vismaz 50% lielu noslodzi līdz pulksten 2 naktī.

"Bāri un naktsklubi nav restorāni vai kafejnīcas, tikai daļai no mūsu biedriem ir virtuve un ēdināšana. Terases ir nelielas. Pat, ja virtuve un terase darbojas, tā ir tikai maza piedeva pamatbiznesam, ar ko nav iespējams izdzīvot. Ar esošajiem ierobežojumiem mūsu darbība joprojām ir neiespējama," uzsver LBA valdes loceklis Arnis Bikšus.

Latvijas bāru asociācija arī uzsver to, ka ir nepieciešams ātrāk un skaidrāk pieņemt un izziņot lēmumus par ierobežojumu mīkstināšanu, un vienlaicīgi aicina valdībai pieņemt saprātīgus lēmumus par apgrozāmā līdzekļa granta izlietojuma termiņiem.

"Valdība konceptuāli atbalsta un lemj par ierobežojumu mīkstināšanu un par iespējām ļaut vakcinētiem iedzīvotājiem apmeklēt bārus un naktsklubus bez līdzšinējiem distances un masku vilkšanas ierobežojumiem, toties noteikumi netiek laicīgi izstrādāti vai izziņoti, rezultējoties lielā neskaidrībā starp industrijas pārstāvjiem par to, kā īsti būs un kad varēs atsākt darbu. Tālāk, šī lēnā un neskaidrā rīcība neļauj uzņēmējiem plānot darbus uz priekšu un sagatavoties darbības atjaunošanai, kas būtiski bremzē industrijas atkopšanos" teica krodzinieks Krišjānis Putniņš. "Ļoti nozīmīgs atbalsts šajā laikā, kad nav zināms, kad būs iespēja pilnvērtīgi atsākt strādāt, būtu valdībai ļaut saņemtos apgrozāmā līdzekļa grantus izmantot ilgāk par 31.jūliju, kā tas šobrīd ir noteikts. Ņemot vērā situāciju, ka lielākā daļa uzņēmumu nav vēl saņēmuši apgrozāmā līdzekļa grantus par aprīļa mēnesi un daļa pat par martu vēl gaida, būtu ļoti svarīgi ļaut tos izmantot vismaz lidz rudenim, lai palīdzētu atkopties industrijai līdz mirklim, kad varēs kaut cik pilnvērtīgi atsākt darbu" uzsver LBA valdes loceklis Raivo Mediņš.

Latvijas Bāru asociācija dibināta 2020.gada vasarā, lai kopējiem spēkiem sakārtotu nozari un ļautu tai iznākt no ēnu ekonomikas pelēkās zonas, par ko bāru īpašnieki pārmetumus dzirdējuši gadiem.

Tomēr līdz ar pandēmijas ieviestajiem ierobežojumiem bāru nozarei parādījušies jauni izaicinājumi. "Bez valdības palīdzības bāru nozari glābt neizdosies," norāda O. Ikstens.

Viņš arī piebilst - ir jārēķinās, ka, nesaņemot atbalstu vai iespēju strādāt, daļa bāru varētu aiziet pilnīgi nelegālā režīmā, kas kaitēs gan epidemioloģiskajai drošībai, gan nozares sakārtošanai un nodokļu maksāšanai ilgtermiņā.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists