Banku analītiķi aprīlī prognozē patēriņa cenu kāpumu

Latvijā patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu varētu būt palielinājušās par 0,8-0,9%, tādējādi gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2020.gada aprīli - inflācija varētu būt sasniegusi 1,6-1,7%, prognozēja banku analītiķi.
09.05.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©pexels.com

"Swedbank" ekonomiste Laura Orleāne aģentūrai LETA prognozēja, ka aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas varētu būt augušas par 0,9%, inflācijai gada laikā sasniedzot 1,7%.

"2021.gada aprīlī, visticamāk, tika novērots straujš inflācijas pieaugums," sacīja Orleāne.

Viņa skaidroja, ka inflāciju augšup virzīja pārtikas, degvielas un apģērbu cenas. "Kamēr pārtikas un degvielas cenas turpināja sekot pasaules cenu tendencēm, aprīļa sākumā darbu atsākušie veikali veicināja cenu izaugsmi apģērbu un apavu kategorijā, teica Orleāne.

Tāpat viņa norādīja, ka gada laikā nozīmīgu lomu spēlēs pagājušā gada aprīlī novērotie bāzes efekti, kad ieviesto ierobežojumu dēļ patēriņa cenas noteiktās kategorijās būtiski samazinājās.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka aprīlī patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt augušas par 0,8%, tādējādi inflācijai gada laikā sasniedzot 1,6%.

"Kā prognozēts, cenas pēc sastinguma perioda, ir nostājušās uz pārliecinoša pieauguma lielceļa. Aprīļa maksājumu karšu dati uzrāda pārliecinošu patēriņa pieaugumu, no kā izriet, ka var sagaidīt aktīvāku cenu kāpumu vairākos segmentos, kuriem radās iespēja aktivizēt darbību, īpaši pakalpojumos," teica Gašpuitis.

Viņš piebilda, ka arī sezonālie aspekti nospēlēs savu lomu, piemēram, apģērbu un apavu segmentā. Neliels kāpums vēl sagaidāms degvielas cenās un pārtikā. Savukārt siltumenerģijas cenas saglabājās nemainīgas.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām aprīlī paziņos pirmdien, 10.maijā.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar 2020.gada martu - patēriņa cenas palielinājās par 0,3%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, martā samazinājās par 0,3%.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists