Iedzīvotāju interese par restorānu āra terašu rezervāciju ir liela, apgalvo uzņēmēji

Iedzīvotāju interese par restorānu āra terašu rezervāciju ir liela, atzina vairāku restorānu pārstāvji.
07.05.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Restorānu "Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš aģentūrai LETA apliecināja, ka interese par terašu apmeklēšanu ir liela, tomēr uzsvēra, ka cilvēkiem ir jāsaprot apmēri. "Piemēram, tirdzniecības centra "Spice" restorānā mums ir 30 galdiņi, taču terasē būs seši galdiņi, lai viss atbilstu nosacījumiem. Ja atnāks cilvēki pa diviem, vienlaikus atbilstoši nosacījumiem varēsim apkalpot 12 cilvēkus," skaidroja Bērziņš.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka pakāpeniska ierobežojumu atcelšana nozarei ir vieglāk īstenojama. "Vajag kustināt ekonomiku. Ja jūnijā visu vienlaicīgi atvērtu vaļā, būtu daudz grūtāk visiem no pirmās dienas sākt strādāt, nekā atverot nozari pakāpeniski," stāstīja "Vairāk saules" līdzīpašnieks.

Arī restorāna "36.līnija" pārvaldnieka "Lauris Service Restaurants" līdzīpašnieks Lauris Aleksejevs atzina, ka interesentu par galdiņu rezervācijām ir ļoti daudz. "Sestdien un svētdien [8. un 9.maijā] viss restorāns ir norezervēts, bet, protams, ar domu, ja kaut kas mainās, mēs viesiem atzvanām un brīdinām par jaunajām izmaiņām," teica Aleksejevs.

Tikmēr kafijas grauzdētavas "Rocket Bean Roastery" vadītājs Ancis Romanovskis apliecināja, ka uzņēmums terases atvēršanai ir gatavs. "Cilvēki ir noilgojušies pēc kopīgām pasēdēšanām ja ne iekštelpās, tad kaut vai ārpusē," pauda Romanovskis.

Āra terases piektdien plāno atvērt apmēram 70% ēdinātāju, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste, atsaucoties uz dienu iepriekš veiktas aptaujas datiem.

"Rezervāciju skaits ir liels. Pieprasījums ir liels, gan tāpēc, ka cilvēki ļoti gaida terašu atvēršanu, gan arī tāpēc, ka ne visas terases atvērsies," teica Graikste, piebilstot, ka atrast brīvas vietas šobrīd ir samērā grūti, bet noteikti kāda brīva vieta vēl atradīsies.

Viņa norādīja, ka āra terases neatvērs visi uzņēmēji, jo tiek vērtēts, cik izdevīgi ir to darīt. "Pirmkārt, uzņēmēji rēķina, vai tas ir izdevīgi - vai ir izdevīgi ņemt personālu, vai ir izdevīgi iepirkt produktus, vai ir terases ir rentabli darbināt. Otrs moments, ir tas, ka laika apstākļi Latvijā ir gana noteicošs faktors," sacīja Graikste, piebilstot, ka, uzlabojoties laika apstākļiem, darbību varētu sākt vairāk āra terašu.

Tāpat viņa pauda cerību, ka ēdināšanas uzņēmumu klienti būtu saprotoši un ievēros noteiktos epidemioloģiskos nosacījumus, lai āra terases varētu strādāt ilgtermiņā, proti, lai pēc pāris nedēļām netiktu runāts, ka, atverot āra terases, ir pasliktinājušies saslimstības rādītāji. "Ļoti svarīgi, lai arī klienti būtu

Savukārt Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis aģentūrai LETA komentējot, vai līdz ar terašu atvēršanu nav gaidāms cenu kāpums restorānos un kafejnīcās, lai tās segtu iepriekšējos mēnešos radušos zaudējumus, norādīja, ka tad, ja kāds cels cenas, tad tas būs saistīts ar citu izmaksu kāpumu, nevis tieši zaudējumu segšanu.

"Redzams, ka citās nozarēs ir būtisks cenu kāpums. Ir iepludināta liela Eiropas nauda, kas veicina inflāciju, degvielas cenu kāpums tiešā veidā produktu un restorānu cenu kāpumu. Tāpat, ja daudzi cilvēki būs aizbraukuši uz ārzemēm, tad arī darbaspēka izmaksas kāps. Neviens jau neceļ cenas tāpat, ņemot vērā sīvo konkurenci, restorānu ir ļoti daudz," pauda Jenzis.

Jau vēstīts, ka no piektdienas restorānu terasēs varēs apkalpot klientus no plkst.6 līdz 21, paredz ceturtdien valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Vienlaikus atbalstu neguva Veselības ministrijas priekšlikums liegt terasēs tirgot alkoholiskos dzērienus.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists