Eksperts: Saules paneļu uzstādīšana atmaksājas 6-8 gadu laikā

Saules paneļu uzstādīšana atmaksājas sešu līdz astoņu gadu laikā, ceturtdien tiešsaistes seminārs par saules enerģiju kā stabilu nākotnes investīciju norādīja "Enefit" enerģētikas projektu vadītājs Gatis Lazda.
11.04.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©Pixabay

Viņš skaidroja, ka pēc šī laika perioda investīcijas, kas ieguldītas saules paneļu izbūvē, kļūst par papildu ienākumiem ar zemām operatīvajām izmaksām.

Vienlaikus seminārā Lazda atzīmēja, ka Latvijas reģions ir piemērots saules paneļu izbūvei, kas padara investīcijas pievilcīgākas, kā arī to, ka šāda veida ieguldījums uzņēmumiem palīdzot uzlabot kredītspēju, attiecības ar klientiem un kompānijas nākotnes tēlu.

"Enefit" enerģētikas projektu vadītājs pauda, ka, lai gan pats saules paneļu uzstādīšanas process - to izbūve - ir trīs mēnešus ilgs, par šāda veida investīcijām būtu nepieciešams domāt jau ilgi pirms tam, veicot aprēķinus un izvēloties sev pareizāko risinājumu, jo saules paneļu uzstādīšanas procesā pareizās kompānijas un pašu paneļu ražotāja izvēle samazinās atmaksas laiku un uzlabos ieguldītā kapitāla atdevi.

Viņš norādīja, ka, izvēloties saules paneļus, būtu svarīgi pārliecināties, ka to ražotājs kvalificējas "Bloomberg Tier 1" prasībām - "Enefit" rekomendē izvēlēties pasaulē vadošo ražotāju paneļus. Tāpat svarīgi to iegādes procesā ir novērtēt paneļu vecumu, jo, tehnoloģijām attīstoties strauji, pat 12 mēnešus veci paneļi var būt jau ar novecojušu tehnoloģiju. Īpaša uzmanība jāpievērš arī garantijas nosacījumiem.

"Enefit" Latvijas elektroenerģijas tirgū darbojas kopš 2006.gada, kad sāka pārdot elektrību biznesa klientiem. Savukārt enerģijas ražošanas jomā Latvijā "Enefit" darbojas kopš 2011.gada, kad ieguva vairākuma daļu siltuma uzņēmumā "Enefit Power & Heat Valka". 2012.gadā uzņēmums uzcēla koģenerācijas staciju, kas darbojas ar biodegvielu un piegādā siltumu Valkas pilsētai.

"Enefit" ir Igaunijas valsts enerģētikas kompānijas "Eesti Energia" meitas kompānija.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists