"Jysk" tiesā prasa atcelt aizliegumu strādāt tirdzniecības centru veikaliem

Mājsaimniecības preču mazumtirgotājs "Jysk" iesniedzis konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā par izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, kuru dēļ no 7.aprīļa daļai lielajos tirdzniecības centros esošajiem veikaliem nav ļauts strādāt klātienē un izsniegt attālināti iegādātās preces, pavēstīja "Jysk" pārstāvji.
10.05.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

"Jysk" ieskatā ierobežojumi neatbilst Satversmei, pārkāpjot vienlīdzības principu, kā arī aizskarot "Jysk" īpašuma tiesības.

Uzņēmums uzskata, ka Ministru kabinets nav panācis taisnīgu līdzsvaru starp sabiedrības un "Jysk" likumiskajām interesēm. Šī iemesla dēļ Satversmes tiesai ir lūgts atzīt Ministru kabineta noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" normu par darbības ierobežojumiem tirdzniecības centriem ar vismaz pieciem nomniekiem un platību lielāku par 7000 kvadrātmetri par neatbilstošu Satversmei un spēkā neesošu no 7.aprīļa.

"Samazinot iespēju Latvijas iedzīvotājiem iepirkties tirdzniecības vietās, uz kurām viņi pārsvarā nokļūst, izmantojot personīgos transportlīdzekļus, palielinās cilvēku koncentrācija atvērtajās tirdzniecības vietās. Turklāt JYSK veikalos ir iespēja nodrošināt pircēju plūsmu caur atsevišķām ārdurvīm," sacīja SIA "Jysk Linnen’n Furniture" valdes locekle Edīte Skrastiņa.

"Jysk" sūdzībā vērsta uzmanība, ka pastāv alternatīvi līdzekļi, kas spēj vienlīdz iedarbīgi sasniegt Latvijas valdības ierobežojumu pamatojumā norādīto mērķi - novērst cilvēku plūsmu koplietošanas telpās, objektīvi un tieši neietekmējot noslodzi uz sabiedrisko transportu, vienlaikus līdz absolūtam minimumam neierobežojot tirgotāju tiesības uz darbību, rūpīgi ievērojot visus valstī noteiktos ierobežojumus.

Skrastiņa uzsvēra, ka drošas tirdzniecības koncepta ieviešana ļauj darboties visiem tirdzniecības uzņēmumiem. "Tas vien, ka aiz "Jysk" veikala sienām atrodas tirdzniecības centrs, nav pietiekami atšķirīga pazīme, lai attaisnotu radikāli atšķirīgo attieksmi, kas pieļauta pret JYSK un tā konkurentiem. Ar aicinājumu novērst negodīgu konkurenci tirdzniecības nozarē esam vērsušies Konkurences padomē un Ekonomikas ministrijā," informēja.Skrastiņa.

LETA jau vēstīja, ka no 7.aprīļa var darboties visi veikali ārpus tirdzniecības centriem, kuru platība ir virs 7000 kvadrātmetru. Ar valdības 1.aprīļa lēmumu sākotnēji tika arī noteikts, ka no 7.aprīļa tirdzniecības centros esošajos veikalos, kuri nedrīkstēja strādāt jau iepriekš, vairs nav ļauta arī distances tirdzniecībā iegādātu preču izsniegšana. Sēdē 8.aprīlī ministri gan lēma, ka lielajos tirdzniecības centros klātienē varēs strādāt arī datoru un telekomunikāciju specializētie veikali.

Vienlaikus tirdzniecības centros ar platību virs 7000 kvadrātmetriem atļauts strādāt tikai pārtikas, higiēnas, dzīvnieku barības un optikas preču veikaliem, kā arī aptiekām, grāmatnīcām un pakalpojumu sniegšanas vietām. No 10.aprīļa šādos tirdzniecības centros drīkst strādāt arī datoru un telekomunikāciju specializētie veikali.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists