Latvijā elektroenerģijas cena oktobrī pieaugusi 2,8 reizes

Oktobrī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 106,40 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir 2,8 reizes augstāka nekā 2020.gada oktobrī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.
03.11.2021. Portāls nra.lv
 
©f64.lv, Kaspars Krafts

Otro mēnesi pēc kārtas Latvijā elektroenerģijas cenu veido trīsciparu skaitlis, tomēr, salīdzinot ar septembri, tā ir samazinājusies par 13,8%. Pēc septembra rekorda oktobrī bija otrais austākais cenu līmenis Latvijā kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas.

Cenu samazinājumu Baltijā vidēji par 13% ietekmēja plašāka strapsavienojumu pieejamība, kā arī zemākas cenas Ziemeļvalstīs - imports no Zviedrijas uz Baltiju oktobrī pieauga par 135%, kamēr no Polijas, kur cenas bija augstākas, imports uz Baltiju samazinājās par 69%. Kaut arī Ziemeļeiropā cenas oktobrī samazinājās, citās Eiropas valstīs turpinās cenu kāpums.

Imports no Eiropas Savienības (ES) valstīm uz Baltiju, salīdzinot ar septembri, palielinājās par 122% - importētas 1 147 276 MWh elektroenerģijas, savukārt imports no Krievijas audzis par 60% - kopumā importētas 312 290 MWh;

ĀST pārstāvji norāda, ka atsevišķās dienās oktobrī bija vērojama gadalaikam raksturīgi cenu kritumi rudens vētru dēļ - to rezultātā krasi pieauga vēja staciju izstrāde, kas savukārt īslaicīgi ietekmēja cenas ne tikai valstīs ar lielu vēja ģenerācijas īpatsvaru, bet arī plašākā reģionā.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

"Augstsprieguma tīkls" ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists