Uzzini, kuri produkti gada laikā kļuva dārgāki, kuri - lētāki

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 0,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
10.06.2024. Ziņu aģentūra LETA
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme ©Oksana Džadana/F64

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija kartupeļiem (+23,5%), olīveļļai (+34,2%), konditorejas izstrādājumiem (+5,5%) un saldumiem (+21,1%). Dārgākas bija augļu un dārzeņu sulas (+11,3%), kā arī šokolāde (+5,9%). Cena pieauga konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+6,2%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+7,9%), žāvētiem, citādi konservētiem vai apstrādātiem dārzeņiem (+9%), gaļas izstrādājumiem (+3,4%), svaigiem augļiem (+1,2%) un svaigām vai atdzesētām zivīm (+7,1%).

Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-5,6%), milti un citi graudaugi (-9,6%), olas (-7,3%), siers un biezpiens (-2,7%), cukurs (-11,2%), augu eļļa (-10,1%), kā arī maize (-1,1%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 6,7%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 4,8%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam, savukārt tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 10,2%.

 
 
 
Arī turpmāk galvenā ietekme uz cenu izmaiņām joprojām būs energoresursu un pārtikas cenu svārstībām pasaulē, kā arī to noteiks globālā attīstība. Vienlaikus inflāciju Latvijā ietekmē dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu un tarifu pārskatīšanu, kā arī pieprasījuma puse, ko veicina atalgojuma kāpums. Ieva Šnīdere, Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta analītiķe