Cik maksā un kurās vietās var iegādāties FFP2 respiratorus?

No šodienas publiskās vietās var lietot tikai medicīniskās maskas vai FFP2 respiratorus. No auduma maskām, kuras par gana labām aizsardzībai pret Covid-19 tika atzītas teju divus gadus, tagad ir jāatvadās. Portāls nra.lv pēta, kurās vietnēs ir nopērkami FFP2 respiratori un cik tie maksā.
25.01.2022. Portāls nra.lv
 
©Vladislavs Proškins / F64
No 25.janvāra, atrodoties darba vietā, veikalā, sabiedriskā transportā vai citā publiskā vietā, personām būs jālieto medicīniskā sejas maska vai respirators bez vārsta ar drošības pakāpi FFP2 - FFP3 vai KN95. Sejas maskas vai respiratori jālieto arī vakcinētiem vai pārslimojušiem cilvēkiem. Vienīgais izņēmums būs izglītības iestādes, kurās darbinieki un izglītojamie varēs turpināt izmantot iepriekš centralizēti iegādātās un izsniegtās nemedicīniskās (auduma) sejas maskas, kas ir ar augstu aizsardzības pakāpi. Arī citviet bērni vecumā no 7 līdz 12 gadiem varēs lietot nemedicīnisku (auduma) masku.

Portāls nra.lv pagājušā gada oktobrī veica cenu pētījumu, lai noskaidrotu cik pieejamas ir FFP2 maskas iegādei tiešsaistē un kādas ir to cenas. Zāļu valsts aģentūras mājaslapā norādītas deviņas tiešsaistes aptiekas, no kurām maskas pieejamas iegādei bija pieejamas vien divās.

Šobrīd no visām Zāļu valsts aģentūras licencētajām deviņām tiešsaistes aptiekām respiratorus FFP2 iespējams iegādāties trīs aptiekās.

Salīdzinot piedāvājuma un cenu izmaiņas, jāsecina, ka to respiratori FFP2 ir kļuvuši pieejamāki, bet to cenas par vienu gabalu - dārgākas.

Rudenī benu.lv aptiekā iepakojumā bija 20 gabali respiratori un tā cena 17,27 eiro (tātad 1 respirators maksāja 0,89 eiro). Šobrīd šajā aptiekā iepakojumā ir trīs respiratori, tā cena 3,69 eiro. Tātad 1 respiratora cena - 1,23 eiro.

Aphoteka.lv viena FFP2 respiratora cena 1,25 eiro, maijaaptieka.lv iepakojumā 20 maskas (cena par vienu 0,97 eiro). prana-ko.lv iegādājami dažādi respiratoru veidi, cena par vienu sākot no 0,60 eiro, medicinaspreces.lv pieejams FFP2 masku iepakojums, kurā ir 10 maskas, cena 4.00 eiro par iepakojumu (vienas maskas cena 0,40 eiro).

"Medicīniskās sejas maskas un respiratori ir standartizēti un to efektivitātei ir starptautiski noteiktas konkrētas prasības. Tādēļ, pareizi lietojot medicīnisko sejas masku vai respiratoru, var garantēt to efektivitāti. Savukārt auduma sejas aizsegiem nav nekādu konkrētu prasību vai standartu, un tās var būt kā ļoti kvalitatīvas ar augstu aizsardzības pakāpi, tā ļoti nekvalitatīvas ar ļoti zemu aizsardzības pakāpi, tādēļ auduma sejas aizsegu pareiza lietošana negarantē pietiekamu aizsardzību," skaidroja VM.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš LTV raidījumā "Panorāma" izteicās, ka "Nav racionāla pamatojuma, kāpēc skolēniem atļaus turpināt lietot auduma maskas skolā, kur ir augsts risks inficēties ar kovidu, kamēr citiem sabiedrības locekļiem būs obligātas medicīniskās maskas vai respiratori."



 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists