IEA: Ar elektrības cenu kāpumu jārēķinās vēl vismaz 3 gadus

Augošā pieprasījuma un citu faktoru izraisītais elektroenerģijas cenu kāpums varētu saglabāties vēl trīs gadus, liecina Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) ziņojums, vēsta lsm.lv.
16.01.2022. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Lauris Vīksne/F64

IEA pagājušajā gadā reģistrēja straujāko elektroenerģijas pieprasījuma pieaugumu, kas izraisīja strauju cenas paaugstināšanos. IEA ziņojumā teikts, ka tas varētu turpināties vēl trīs gadus, radot nopietnas sekas patērētājiem un valstu ekonomikai, ja netiks veiktas strukturālas izmaiņas elektroenerģijas ražošanā.

IEA konstatēja, ka pieprasījums pēc elektroenerģijas pagājušajā gadā palielinājās par 6%, ņemot vērā pasaules ekonomikas atgūšanos pēc Covid-19 pandēmijas izraisītās lejupslīdes 2020. gadā.

Tas bija straujākais pieaugums kopš 2010. gada. Pieprasījums pēc elektroenerģijas audzis par vairāk nekā 1500 teravatstundām, kas ir jauns rekords, vēsta "The Guardian".

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists