Elektrības cena pēcpusdienā pārsniegs 400 eiro/Mwh! Elektroierīču izmantošana šajā laikā izmaksās ļoti dārgi

Šodien Latvijā ir rekorddārga elektrība – dienas vidējā cena pārsniedz 263 eiro/Mwh. No pulksten 17 līdz 18 Latvijā elektrības cenā biržā būs 422 eiro/Mwh, no pulksten 18 līdz 19 - 410 eiro/Mwh.
29.11.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Pixabay.com

Šīs cenas ir saistošas tiem, kas ir izvēlējušies par elektrību maksāt pēc biržas tarifa. Nosacīti lētāka cena - 130 eiro/Mwh - būs tikai pēc pulksten 23.

Enerģijas cenu pieaugums ir neaptverams. Kopš 2013. gada 227 reizes stundas cena ir pārsniegusi 200 eiro atzīmi. Gandrīz puse (101) no šiem gadījumiem ir kopš oktobra sākuma! Trūcīgākās mājsaimniecību kvintiles šādu pieaugumu nespēs absorbēt,” 24. novembrī mikroblogošanas vietnē “Twitter” rakstīja Gatis Ābele. Šodienas rekords šo skaiti ir vēl palielinājis.

Arī Latvenergo uzsver, ka šobrīd Eiropā, Skandināvijā un Baltijas reģionā ir rekordaugstas elektrības cenas, un to nevar ietekmēt lokāli.

Portāls NRA jau rakstīja, iedzīvotāju iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par nodokļu samazināšanu elektrībai un gāzei visiem iedzīvotājiem. Iniciatīvu iesniegusi Olga Vinogradova, kura aicina uz terminētu periodu samazināt kādu no nodokļiem, kas ietekmē iedzīvotāju gala maksājumu par elektroenerģiju un gāzi - pievienotās vērtības nodokli (PVN) vai dabas resursu nodokli. Viņa piedāvā to darīt līdz cenu normalizācijai tirgū vai vismaz līdz apkures sezonas beigām. O. Vinogradova uzskata, ka ir nepieciešams šādus grozījumus veikt jau tuvākajā laikā. "Slogs uz Latvijas mājsaimniecībām ir jau tagad, un valstij saviem iedzīvotājiem arī šīs krīzes situācijā ir jābūt pretimnākošai," paudusi parakstu vākšanas iniciatore.

Saeima jau skatīja līdzīgu priekšlikumu, lemjot par grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā. Opozīcija bija iesniegusi priekšlikumu piemērot pazeminātu 5% PVN likmi elektroenerģijai, tās pārvades pakalpojumiem, sadales pakalpojumiem, kā arī obligātā iepirkuma komponentēm no 15.novembra līdz 2022.gada 1.jūnijam. Saeimas deputātu vairākums to noraidīja.

Tāpat oktobrī Saeimas vairākums lēma noraidīt opozīcijas deputātu sagatavotos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredzēja noteikt šī nodokļa 0% likmi elektroenerģijai un dabasgāzei.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists