Tirdzniecības ierobežojumu dēļ uz mazajām "Maximām" plūst pircēju straume

Kopš 15.novembra, kad klientus bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta drīkst apkalpot tikai nelielos pirmās nepieciešamības preču veikalos, pircēju plūsma mazāka formāta "Maxima" veikalos ir palielinājusies, turpretim uz lielāka formāta veikaliem tā ir mazinājusies, apliecināja mazumtirgotāja SIA "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.
24.11.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©Dmitrijs Suļžics/F64

"Kā jau prognozējām, šādas valdības ieviestas korekcijas pārtikas mazumtirdzniecībā ir atstājušas iespaidu arī uz klientu paradumiem - palielinājusies plūsma tieši uz mazāka formāta veikaliem, turpretim uz lielāka formāta veikaliem klientu plūsma mazinājusies," teica Dupate-Ugule.

Viņa norādīja, ka tirgotājs secinājis, ka lielāka cilvēku plūsma uz lielāka formāta "Maxima" XX un XXX veikaliem bija vērojama pirms 15.novembra, kad stājās spēkā jaunie noteikumi.

"Cilvēki vairāk nekā ierasts iegādājās bakalejas produktus, piemēram, makaronus, rīsus, konservus, tādējādi veidojot pārtikas uzkrājumus," stāstīja Dupate-Ugule.

Vienlaikus viņa pastāstīja, ka pirmajā jauno ierobežojumu nedēļā turpināja pieaugt augļu pieprasījums - aptuveni par 30%, salīdzinot ar attiecīgo mēneša nedēļu oktobrī. Tāpat arī par teju 10% pieaudzis svaigās gaļas pieprasījums, kas, pēc Dupates-Ugules teiktā, liecina, ka cilvēki turpina rūpēties par sabalansētu ēdienkarti.

Viņa arī atzīmēja, ka, neskatoties uz ārkārtējo situāciju valstī, cilvēki joprojām augstu vērtē svētku tradīcijas, par ko liecina pieprasījuma pieaugums raksturīgām svētku mielasta sastāvdaļām - tortēm, vīnam un dzirkstošajam vīnam.

Jau vēstīts, ka no 15.novembra līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11.janvārī "nedrošajā režīmā" jeb bez Covid-19 sertifikātu uzrādīšanas turpinās darboties tikai nelieli pirmās nepieciešamības veikali.

Bez Covid-19 sertifikātiem ir pieejami tirdzniecības pakalpojumi iekštelpās, ja kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem un ja ir atsevišķa ieeja. Šādi var darboties pārtikas veikali, medicīnas preču veikali, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali.

Šajās tirdzniecība vietās, izņemot aptiekas, jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju. Savukārt aptiekās, kas veic vakcināciju pret Covid-19 vai izsniedz testēšanas sertifikātus, noteikta prasība vienai personai nodrošināt ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists