Elektrības biržas vidējā cena Latvijā samazinājusies par 35%

Pagājušā nedēļā Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas cena kritās par 35% un bija 66,97 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo".
08.11.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Kaspars Krafts/F64

Savukārt Igaunijā cena samazinājās par 36% un bija 65,73 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenas Baltijā sekoja līdzi cenu samazinājuma tendencei tuvākajās Ziemeļvalstīs - Zviedrijā un Somijā. Tikmēr enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala kritās par 30%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, plūsmas no Somijas samazinājās par 10%, un enerģijas plūsmas no Krievijas bija par 33% mazākas.

Savukārt "Nord Pool" sistēmas cenai pagājušā nedēļā bija vērojama pieauguma tendence.

"Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kāpa par 47% līdz 56,46 eiro par MWh, ko galvenokārt veicināja vēja elektrostaciju izstrādes samazinājums reģionā par 17%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Sistēmas cenas pieaugumu noteica arī laikapstākļu izmaiņas - gaisa temperatūras samazinājums Centrāleiropā, kas sekmēja patēriņa pieaugumu, kā arī normalizējies nokrišņu daudzums Ziemeļvalstīs, kas vairs neveicināja spēcīgu hidrorezervuāru aizpildījuma līmeņa pieaugumu.

Salīdzinot ar pagājušo nedēļu, "Nord Pool" reģionā patēriņš pieauga, un tika patērētas 8126 gigavatstundas (GWh). Pieauga arī izstrādes apjomi, un tika saražota 8551 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un kopā tika patērēta 531 GWh. Latvijā patēriņš pieauga par 1% līdz 139 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kāpa par 7%, un kopā tika patērētas 162 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā patēriņš samazinājās par 4% līdz 230 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 1% un bija 273 GWh, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 5%, un aizvadītajā nedēļā tika saražotas 57 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi samazinājās par 12% un bija 123 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija par 20% lielāka, un tika saražotas 93 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 41%, Igaunijā - 76%, bet Lietuvā - 40%. Baltijas valstīs tika saražots 51% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists