Dažviet, Jelgavas novadā, siltumenerģijas tarifi pieaugs pat par 97%

Jelgavas novada Ozolniekos, Ānē un Brankās no 21.oktobra būtiski pieaugs siltumenerģijas tarifi, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).
12.10.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©ozolnieki.lv / Ekrānuzņēmums

Brankās siltumenerģijas ražošanas, pārvaldes, sadales un tirdzniecības tarifs palielināsies no 49,52 eiro par megavatstundu (MWh) līdz 97,46 eiro par MWh, kas ir par teju 97% vairāk. Ānē palielinājums būs nedaudz mazāks, sasniedzot 95%. Proti, no 21.oktobra tarifs būs 101,93 eiro par MWh līdzšinējo 52,24 eiro par MWh vietā.

Tarifa pieaugums gaidāms arī Ozolniekos, kur tas pašlaik ir 56,52 eiro par MWh. Oktobrī tarifs palielināsies par 35%, sasniedzot 76,35 eiro par MWh.

SPRK skaidroja, ka Ozolniekos siltumenerģija tiek ražota, izmantojot šķeldu un dabasgāzi. Līdz ar to siltumenerģijas tarifa kāpums ir mazāks salīdzinājumā ar Āni un Brankām, kur ražošanas procesā tiek izmantota tikai dabasgāze. Komersanta iepirktās dabasgāzes cena ir pieaugusi 3,6 reizes, kamēr šķeldas cena - par 22,9%.

"Ņemot vērā, ka SIA "Ozolnieku KSDU" ir piešķirta atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifu, ja kurināmā cenas samazināsies, komersantam būs pienākums piemērot lietotājiem zemāku siltumenerģijas tarifu," sacīja SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu "Ozolnieku KDSU" iesniedza SPRK šā gada 17.septembrī. SPRK, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

"SPRK aicina siltumenerģijas pakalpojumu sniedzēju "Ozolnieku KSDU" sadarbībā ar daudzīvokļu ēku apsaimniekotājiem aktīvi sadarboties, meklējot piemērotāko risinājumu katrā no teritorijām, lai mazinātu siltumenerģijas pakalpojuma izmaksas katrā no mājām šajā apkures sezonā," norādīja Ozola.

SPRK pauda, ka dabasgāzes kā kurināmā cenas pieaugums skar visas Eiropas valstis, tostarp Latviju, atstājot būtisku ietekmi uz siltumenerģijas ražošanas izmaksām. Balstoties uz esošām dabasgāzes tirgus tendencēm un prognozēm, dabasgāzes cena tirgū varētu mazināties 2022.gada pavasarī.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "Ozolnieku KSDU" pērn strādāja ar 1,861 miljona eiro apgrozījumu un 80 942 eiro zaudējumiem. Uzņēmums pieder Jelgavas novada pašvaldībai.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists