NODERĪGI. Adrešu reģistrā ikvienas personas adresi varēs noskaidrot bez maksas

Valsts zemes dienesta paspārnē atrodas viena no lielākajām valsts digitālo datu krātuvēm. Tajā pieejamā informācija ilgus gadus ir bijusi pieejama vien par maksu, vēsta ReTV. Jau nākamā gada sākumā plašākai sabiedrībai varētu būt pieejams adrešu reģistrs.
29.09.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Ekrānuzņēmums

Šobrīd nākamā gada budžetā iezīmētie līdzekļi šos datus padarītu pieejamākus jau plašākai sabiedrībai. Ja līdz šim, lai noskaidrotu kādas personas adresi, par to nācās maksāt, tad turpmāk ikvienas īpašā reģistrā to varēs uzzināt par brīvu. Valsts zemes dienestā sagaida, ka tieši šie dati būs vieni no pieprasītākajiem.

Novadi nav salikti, pagasti nav sabīdīti. Tas ir saistīts ar to, ka tos atjaunotos datus ir jāpērk,

saka ReTv norāda Vita Narnicka, Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore.

Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas pārstāve ReTV uzsver - adrešu datu atvēršana sabiedrībai tiešām ir ilgi gaidīts notikums. Tas, ka šī informācija līdz šim bija par maksu, radīja dažādus pārpratumus. “Tad, kad ir pieejami adrešu dati, tad neveidojas tā, kā bija ar pirmo vakcinācijas karti, ka Zaube ir Siguldā, Madliena - Ogrē, jo tiek izmantots tāds kartogrāfiskais materiāls, kas izskatās ticams, bet ir kādas firmas radīts,” saka Una Krutova, Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas pārstāve.

Šīs datu bāzes līdz šim regulāri par maksu spiesti izmantot mērniecības nozarē strādājošie, dažādu teritoriju apsaimniekošanas uzņēmumi, arī arhitektu biroji. Taču Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis uzsver, ja šie dati kļūs pieejamāki, iegūs sabiedrība kopumā. “Reizēm pat tiem cilvēkiem, kas dzīvo kādā kopīpašumā, lai saprastu par kopīgām lietām risinājuma jautājumu juridisko pusi. Noderīgi varētu būt potenciāliem investoriem, gan cilvēkiem, kas meklē jaunu zemes gabalu, var ātri pārbaudīt informāciju,” saka Viktors Valgums, arhitekts.

Valsts zemes dienestā gan ReTV uzsver, ka, lai sargātu valstiski nozīmīgus datus nekontrolētai pieejai, visdrīzāk, netiks atvērta augstas detalizācijas topogrāfiskā informācija, arī informācija par apgrūtinātām teritorijām. Aizvien speciāla darba grupa turpina darbu, lai meklētu risinājumus, kā arī šos datus padarīt sabiedrībai pieejamākus, neapdraudot nacionālo drošību. “Kamēr visi likumi sagrozīti un lēmumi pieņemti, dati pieejami tikai stingri autentificētiem lietotājiem, datu atvēršana nenozīmēs to, ka šinī mirklī mēs viņus tos bezatbildīgi nopublicēsim portālā data.gov.lv. bet tie dati būs pieejami ar autorizāciju, un, visdrīzāk, pirmajā posmā tikai portālā kadastrs.lv, kur mēs arī varam nodrošināt to valsts drošības interešu attīstību.

Lai Valsts zemes dienesta datu bāzes beidzot tiktu atvērts sabiedrībai, šobrīd nākamā gada budžetā iezīmēti 2,1 miljons eiro. Par līdzekļu iedali gan vēl jālemj Saeimai.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists