Elektrības cena biržā turpina kāpt

Latvijā elektroenerģijas cena kāpa par 8 %, Igaunijā – par 12 %, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un vienoti bija 133,98 EUR/MWh. Lietuvā cena pieauga par 9 % un bija 134,75 EUR/MWh. Baltijā elektroenerģijas cenas kāpumu galvenokārt veicināja elektroenerģijas cenu pieaugums Ziemeļvalstīs. Enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala pieauga 10 reizes, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, jo pēc ikgadējiem apkopes darbiem atjaunota NordBalt starpsavienojuma darbība. Tikmēr enerģijas plūsmas no Krievijas bija par 23 % mazākās, bet enerģijas plūsmas no Somijas samazinājās par 14 %, informē "Latvenergo".
20.09.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Dāvis Ūlands/F64

Pirmdien Lietuvas enerģētikas nozares regulators Vert ir apstiprinājis plānu par maksimālo caurlaidības spēju samazināšanu Baltkrievijas − Lietuvas starpsavienojumā, kas stājās spēkā trešdien, 15.09.2021. Tā mērķis ir nepieļaut, lai Baltijas valstu tirgū nonāktu elektroenerģija no Baltkrievijas Astravjecas atomelektrostacijas. Latvijas un Igaunijas elektroenerģijas tirdzniecības metodikā līdz šim brīdim tika izmantota maksimālā Baltkrievijas − Lietuvas savienojuma caurlaidības spēja. Šobrīd ieviestās izmaiņas nozīmē, ka Latvijai elektroenerģijas tirdzniecībai ar Krieviju būs pieejama tikai tā jauda, kas atbilst valstu starpsavienojuma caurlaidībai - aptuveni 320 MW.
Aizvadītajā nedēļā Nord Pool nedēļas vidējā sistēmas cena kāpa par 12 % līdz 96,05 EUR/MWh. Šādu pieaugumu galvenokārt noteica izteikti svārstīgas, bet augstas izejvielu un oglekļa emisiju kvotu cenas, kā arī augstas elektroenerģijas cenas Vācijā. Aizvadītajā nedēļā vēsāku laikapstākļu dēļ Nord Pool reģiona patēriņš pieauga par 4 %. Ieilgušie sausie laikapstākļi Ziemeļvalstīs veicināja hidroloģisko rādītāju pasliktināšanos. Tajā pašā laikā vēja staciju izstrāde kāpa par 34 %, tomēr tas neatstāja pienācīgu ietekmi uz elektroenerģijas cenām reģionā.
Turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars samazinājās un veidoja 76 % no kopējās uzstādītās jaudas.
Salīdzinot ar pagājušo nedēļu, Nord Pool reģionā patēriņš pieauga, un tika patērētas 7 154 GWh, pieauga arī izstrādes apjomi, un tika saražotas 7 459 GWh.
Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un kopā tika patērētas 503 GWh. Latvijā patēriņš kāpa par 2 % līdz 133 GWh. Igaunijā patēriņš bija par 6 % mazāks, kopā tika patērētas 141 GWh. Lietuvā patēriņš pieauga par 2 % un bija 229 GWh.
Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 9 % un bija 335 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 36 %, un iepriekšējā nedēļā tika saražotas 96 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi samazinājās par 3 % un bija 124 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 5 %, un tika saražotas 115 GWh.
Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 72 %, Igaunijā 87 %, bet Lietuvā 50 %. Baltijas valstīs tika saražoti 67 % no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists