Cik izmaksā jauna elektrības pieslēguma ierīkošana?

Valsts AS "Sadales tīkls" nākuši klajā ar jaunu e-vides pakalpojumu - pieslēguma maksas karti, kas lielākajai daļai īpašumu sniedz iespēju noskaidrot jauna elektrības pieslēguma ierīkošanas izmaksas.
16.09.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Kaspars Krafts, F64
"Šovasar stājās spēkā jauni elektroenerģijas sadales sistēmas pieslēguma noteikumi, padarot ātrāku, ērtāku un vienkāršāku elektroenerģijas pieslēguma izveides, atjaunošanas un slodzes maiņas procesu. Esam priecīgi līdz ar šīm pārmaiņām piedāvāt arī jaunu e-vides rīku - digitālo karti, kas ievērojami atvieglos jauna pieslēguma ierīkošanas izmaksu noskaidrošanu, palīdzot klientiem savlaicīgi ieplānot nepieciešamos tēriņus,"
uzsvēra "Sadales tīkls" valdes locekle, klientu direktore Baiba Priedīte.

Lai noskaidrotu, cik izmaksās elektrības pieslēguma ierīkošana, klientam ir jāzina īpašuma adrese, nepieciešamā slodze un fāžu skaits.

Vajadzīgo pieslēguma slodzi aprēķināt palīdzēs "Sadales tīkla" mājaslapā pieejamais slodzes aprēķina kalkulators, bet papildu ieteikumus sniegt varēs arī sertificēts elektriķis. Kad klientam ir skaidra nepieciešamā slodze un fāžu skaits, jauna pieslēguma maksas kartē lielākajai daļai īpašumu var uzreiz noskaidrot precīzas jauna elektroenerģijas pieslēguma ierīkošanas izmaksas.

Šādu informāciju klienti var iegūt par jaunu pieslēgumu jebkurā īpašumā - lai to noskaidrotu, jānorāda īpašuma adrese vai kadastra numurs.

Salīdzinoši bieži ir gadījumi, kad iegādātais vai noskatītais īpašums jau iepriekš ir bijis apdzīvots un tajā jau ir ierīkots elektrības pieslēgums - tādā gadījumā nepieciešams tikai atjaunot elektrības piegādi.

Lai to paveiktu, ar pieteikumu jāvēršas pie elektrības tirgotāja vai "Sadales tīkls" klientu portālā "e-st.lv". Ja elektrotīkls būs tehniskajām prasībām atbilstošs un līgums ar iepriekšējo īpašnieku izbeigts ne senāk kā 30 dienas iepriekš, pēc tirgotāja lūguma "Sadales tīkls" pāris dienu laikā bez maksas pieslēgs skaitītāju un atjaunos elektrības padevi.

"Sadales tīkls" skaidroja, ka jauna pieslēguma maksas kartē izmaksas iespējams noteikt jauniem pieslēgumiem, kuru spriegums nepārsniedz 400 voltus, atļautā slodze - 100 ampērus un attālums līdz zemsprieguma (0,4 kilovoltu) līnijai ir līdz 50 metriem. Maksa par būvdarbiem tiek aprēķināta, balstoties uz ampērmaksu jeb iepriekš noteiktu maksu par vienas slodzes vienības (ampēra) izbūvi, tai pieskaitot fiksētu pieslēgšanas maksu. Ampērmaksu "Sadales tīkls" katru gadu publicē "Latvijas Vēstnesī", tā ir spēkā no 1. maija līdz nākamā gada 30. aprīlim. Pašlaik spēkā esošā maksa par vienas slodzes vienības izbūvi ir 77,29 eiro. Atbilstoši noteikumiem 50% no aprēķinātās ampērmaksas segs ST un tikai atlikušos 50% klients.

Uzņēmumā norādīja arī: būtiski ņemt vērā, ka pieprasītā slodze ietekmē ne tikai jauna pieslēguma ierīkošanas izmaksas, bet arī ikmēneša maksu par patērēto elektrību.

Jo precīzāk pieslēguma maksimālā atļautā slodze atbildīs potenciālajam elektrības patēriņam, jo izdevīgāks būs elektrības pieslēgums.

"Sadales tīkls" atzina, ka sarežģītākiem pieslēgumiem izbūves maksu digitālajā kartē noskaidrot nevarēs, jo tā tiks noteikta individuāli pēc pakalpojuma pieteikšanas klientu portālā "e-st.lv", tostarp gadījumos, kad pieslēguma ierīkošanai ir būtiski ģeogrāfiski šķēršļi (piemēram, ūdentilpes, autoceļi, dzelzceļa līnijas u.c.).

Tāpat "Sadales Tīkli" norādīja, ka jauna elektrības pieslēguma ierīkošana klientiem parasti kļūst aktuāla pirms mājokļa vai citu ēku būvniecības īpašumā, kurā nav elektrības, bet jautājums, cik šis pakalpojums izmaksās, bieži vien rodas jau tad, kad vēl tikai tiek meklēts piemērotākais zemes īpašums. Lai rastu atbildi, vispirms svarīgi izvēlēties vajadzībām atbilstošu pieslēgumu.

Rīks pieejams AS "Sadales tīkls" (ST) mājaslapā - www.sadalestikls.lv

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists