PVD no aprites izņem daļu ceratoniju pupiņu sveķu saturošus pārtikas produktus

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), saņemot informāciju Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā (RASFF) par pārtikas izejvielas - ceratoniju pupiņu sveķu (E410) piesārņojumu ar etilēna oksīdu, izņem no aprites daļu produktus, kuru sastāvā ir minētā viela, liecina dienesta publiskotā informācija.
28.07.2021. Portāls nra.lv
 
©f64.lv, Ģirts Ozoliņš

PVD norāda, ka, lai arī izmantotās piesārņotās izejvielas daudzums pārtikas produktos ir niecīgs, pārtikas drošuma un piesardzības nolūkos Latvijā iepriekš minēto izejvielu saturošie produkti tiek atsaukti no tirgus.

Tāpat ņemot vērā to, ka piesārņotās izejvielas partijas un no tām saražotie produkti ir identificēti, pārējie Latvijā ražotie produkti, kas satur ceratoniju pupiņu sveķus (E410), ir droši lietojami pārtikā.

PVD skaidro, ka ceratoniju pupiņu sveķus jeb baltās akācijas sveķus (E410) pārtikā izmanto kā tekstūras uzlabotāju, stabilizētāju, recinātāju un biezinātāju, dažādu pārtikas produktu ražošanā, tostarp gaļas produktos, saldējumos, un citos pārtikas produktos. Etilēnoksīdu kā pesticīdu un fumigantu lauksaimniecībā izmanto trešajās valstīs augu slimību, kaitēkļu un augkopības produkcijai kaitīgu organismu iznīcināšanai, bet Eiropas Savienībā tā lietošana ir aizliegta.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists