Latvijā saražotās elektroenerģijas daudzums pirmajā pusgadā audzis par 7,3%

Latvijā šogad pirmajos sešos mēnešos saražoja 3440 gigavatstundu (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 7,3% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, liecina pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.
22.07.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©Vladislavs Proškins/F64

Tostarp Daugavas hidroelektrostacijās (HES) saražota 1871 GWh elektroenerģijas, kas ir par 4,2% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā, kamēr mazajās HES saražotās elektroenerģijas apmērs samazinājies par 16,3% - līdz 41 754 megavatstundām (MWh).

Vienlaikus termoelektrostacijās (TEC) 2021.gada pirmajos sešos mēnešos saražotas 975 413 MWh elektroenerģijas, kas ir par 30,9% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Savukārt ar biomasu šogad pirmajā pusgadā saražotas 194 263 MWh elektroenerģijas, kas ir par 3,5% mazāk nekā pagājušā gadā pirmajos sešos mēnešos, koģenerācijā saražotas 149 926 MWh elektroenerģijas, kas ir par 8,8% mazāk, bet ar biogāzi saražotas 140 170 MWh elektroenerģijas, kas ir par 9,3% mazāk nekā pērn pirmajā pusgadā.

Vēja elektrostacijās šogad pirmajos sešos mēnešos saražotas 65 872 MWh elektroenerģijas, kas ir par 31,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt saules elektrostacijās saražotas 1254 MWh elektroenerģijas, kas ir par 9,6% vairāk.

"Augstsprieguma tīkla" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats arī atklāj, ka elektroenerģijas patēriņš šogad pirmajos sešos mēnešos Latvijā veidoja 3683 GWh, kas ir par 3,7% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

"Augstsprieguma tīkls" ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists