Tirgotājiem karstā laikā īpaši jāseko līdzi pārtikas uzglabāšanai

Pārtikas mazumtirgotājiem, Latvijā jau vairākas dienas gaisa temperatūrai turoties ap plus 30 grādiem, īpaši jāseko līdzi preču uzglabāšanai nepieciešamajai temperatūrai, aģentūrai LETA atzina aptaujātie mazumtirdzniecības uzņēmumu pārstāvji.
22.06.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
©Dmitrijs Suļžics/F64

SIA "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine aģentūrai LETA uzsvēra - lai nodrošinātu pārtikas produktu kvalitāti un pārtikas drošību, neatkarīgi no laikapstākļiem, "Elvi" veikalu darbinieki regulāri rūpīgi kontrolē temperatūras atbilstību gan visās preču vitrīnās, kas izvietotas veikalu telpās, gan tajās aukstumkamerās, kas atrodas noliktavu telpās.

"Protams, ja ārā saglabājas svelme, atvēsinošās iekārtas darbojas uz pilnu jaudu. Veikalu telpās darbojas gaisa kondicionieri, tāpēc temperatūras atšķirība starp apkārtējo vidi un preču vitrīnu nav tik radikāla, arī aukstuma zudumi tādējādi ir mazāki nekā būtu telpās bez gaisa kondicioniera," sacīja Vārtukapteine.

Pēc viņas teiktā, produktiem nepieciešamo temperatūras režīmu izdodas nodrošināt sekmīgi - preču aprites sistēmu regulāri pārbauda ne vien "Elvi" kvalitātes speciālisti, bet arī Pārtikas un veterinārais dienests.

Papildu pastiprinātai temperatūras kontrolei preču pārdošanas laikā "Elvi" veikalos īpaša uzmanība tiek veltīta arī svaigo produktu piegādēs procesam - daudzos veikalos preces no "Elvi" loģistikas centra tiek vestas nakts stundās, kad ir vēsāks. Tādējādi būtiski saīsināts preču pieņemšanas laiks, lai produkti iespējami ātri no transportlīdzekļiem ar vēsināšanas sistēmām nonāktu veikalu ledusskapjos.

"Īsāki vai garāki karsta laika periodi ir gandrīz katru vasaru, tāpēc mums ir praksē pārbaudīts rīcības plāns drošai pārtikas tirdzniecībai arī šādos apstākļos, un pagaidām gan piena produktu, gan gaļas un zivju tirdzniecību izdodas īstenot droši, ievērojot visas prasības," teica Vārtukapteine.

Tikmēr SIA "Rimi Latvia" ārējās komunikācijas vadītāja Inga Bite aģentūrai LETA uzsvēra, ka preču uzglabāšanai nepieciešamās temperatūras nodrošināšanai visā piegādes ķēdē "Rimi" pievērš ļoti lielu uzmanību, īpaši šajā karstajā laikā.

"Mēs nepārtraukti monitorējam situāciju un veicam temperatūras mērījumus gan preču pieņemšanā noliktavā, gan uzglabāšanas vitrīnās un telpās, lai nodrošinātu augstāko preču kvalitāti," teica Bite.

Vienlaikus viņa apliecināja, ka Dobeles "Rimi" veikalā aukstuma ledussapju sistēma svētdien, 20.jūnijā, piedzīvoja tehnisku ķibeli.

"Lai ērtāk veiktu sistēmas apkopi, uz pāris stundām ledusskapji tika norobežoti no apmeklētājiem, un pēc remonta darbu veikšanas tirdzniecība tika atjaunota pilnā apmērā," skaidroja Bite.

Viņa uzsvēra, ka svētdienas tehniskā ķibele nekādā veidā nav saistīta ar Pārtikas un veterināro dienestu un dienesta inspektori Dobeles "Rimi" svētdien nav apmeklējuši.

Jau ziņots, ka aizvadītajā naktī, kas bija gada īsākā nakts, Rīgā pārspēts jūnija siltākās nakts rekords Latvijā. Termometra stabiņš Daugavgrīvā naktī uz pirmdienu nenoslīdēja zemāk par +23,7 grādiem. Arī Rīgas centrā gaisa temperatūra saglabājās virs +23 grādiem. Šī ir pirmā reize novērojumu vēsturē, kad jūnijā diennakts minimālā gaisa temperatūra Latvijā ir virs +23 grādiem.

Labots arī visas valsts 21.jūnija tveices rekords. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijas teritorijā reģistrēta 21.jūnijā, bija +32,4 grādi 1917.gadā Rīgā. Arī svētdien tika pārspēts 104 gadus sens rekords, un jaunais 20.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords ir +33,0 grādi Mērsragā.

Atbilstoši prognozēm piecas dienas pēc kārtas - līdz 24.jūnijam - kritīs attiecīgā datuma nacionālais karstuma rekords. Augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā līdz šim reģistrēta 22.jūnijā, ir +31,2 grādi 1936.gadā, savukārt Līgo dienas rekords ir +31,8 grādi 1964.gadā. Jāņu dienā līdz šim nav reģistrēta par +30,6 grādiem augstāka gaisa temperatūra - tik silts laiks 24.jūnijā bija 1935.gadā.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists