Latvijā pieaugusi rūpniecības produkcijas izlaides cena

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad pirmajos trijos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 3,6% salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
08.05.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©f64.lv, Jānis Vecbrālis

Tostarp apstrādes rūpniecībā bijis pieaugums par 2,7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 1,6%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 7,9%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - 2020.gada ceturto ceturksni - Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide augusi par 0,6%, tostarp apstrādes rūpniecībā bijis kritums par 0,3%, kamēr ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis pieaugums par 0,8%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 6,9%.

2021.gada martā, salīdzinot ar 2020.gada martu, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc kalendāri koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās pieaudzis par 4,7%.

Tostarp apstrādes rūpniecībā ražošanas apmēri auguši par 3,8%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 11,2%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 7,4%.

Statistikas pārvaldē norādīja, ka nozīmīgs produkcijas apmēra pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada martu, kad sākās Covid-19 pandēmijas pirmais vilnis un valstī tika noteikta ārkārtējā situācija, bija iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 23,1%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā - par 17,1%, kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā.

Ražošanas apmēri martā auga arī apģērbu ražošanā - par 33,1%, mēbeļu ražošanā - par 23,4% un divās no trim pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs - koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas - attiecīgi par 1,3% un 8%.

Savukārt produkcijas izlaide samazinājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā - par 34,1%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā - par 4,4%, tekstilizstrādājumu ražošanā - par 3,2% un citu transportlīdzekļu ražošanā, kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē - pārtikas produktu ražošanā - par 2,9%.

2021.gada martā, salīdzinot ar 2021.gada februāri, rūpniecības produkcijas apmērs, sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās pieauga par 0,5%, tostarp apstrādes rūpniecībā - par 0,6% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 0,3%, bet kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 3,4%.

Šogad martā, salīdzinot ar 2020.gada martu, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri koriģētiem datiem, faktiskajās cenās pieauga par 14,3%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 6,6%, bet eksportā - par 18,3%, tostarp eirozonā - par 8,4%, savukārt ārpus eirozonas - par 26,3%.

2021.gada martā, salīdzinot ar februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli koriģētiem datiem, pieauga par 2,7%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 4%, bet eksportā - par 2,1%, tostarp eirozonā - par 2,2%, savukārt ārpus eirozonas - par 2%.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists