"Eurostat": Latvijā martā ražotājcenām mazāks kāpums nekā ES un eirozonā vidēji

Latvijā rūpniecības ražotājcenas martā salīdzinājumā ar 2020.gada trešo mēnesi palielinājušās par 0,6%, kas ir mazāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" trešdien publicētie dati.
07.05.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©pexels.com

Straujākais kāpums starp visām ES dalībvalstīm reģistrēts Īrijā (+21,2%), Dānijā (+10,4%) un Beļģijā (+9,3%). Igaunijā ražotājcenas palielinājušās par 7,5%, bet Lietuvā - par 4,9%.

Savukārt kritums fiksēts vien Kiprā (-3%) un Slovākijā (-0,6%).

Vienlaikus ES dalībvalstīs vidēji ražotājcenas martā salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi pirms gada pieaugušas par 4,5%, bet eirozonas valstīs - par 4,3%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - februāri - ražotājcenas ES pieaugušas par 1,2%, bet eirozonā - par 1,1%.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotājcenas samazinājušās vien Igaunijā (-1,5%), bet lielākais pieaugums fiksēts Īrijā (+7,9%), Spānijā (+2,5%) un Portugālē (+2,3%). Latvijā ražotāju cenas palielinājušās par 0,7%, bet Lietuvā - par 1,8%.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists