2020. gadā par 19 % pieaudzis Latvijas dārzeņu, augļu un ogu pieprasījums

Kā liecina “Maxima Latvija” dati, ievērojami audzis pieprasījums Latvijā audzētiem dārzeņiem, augļiem un ogām ar samazināto 5 % PVN likmi.
11.03.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
Maxima, vietējie produkti, ZiniCenu ©F64 Anita Vaivode

Lai arī pērnais gads mainījis ikviena iepirkšanās un ikdienas paradumus, ir novērojamas pozitīvas pārmaiņas veselīga uztura tendencēs. Kā liecina “Maxima Latvija” dati, ievērojami audzis pieprasījums Latvijā audzētiem dārzeņiem, augļiem un ogām ar samazināto 5 % PVN likmi - tas ir bijis par 19 % lielāks, salīdzinot ar 2019. gada datiem. Turpretim importēto lauku labumu pieprasījuma pieaugums bijis 5 %, kas ir par 14 % gausāka pieprasījuma izaugsme nekā mūsu pašu Latvijas labumiem.

“Sabiedrībā kopumā pieaug interese pēc veselīga uztura un pašmāju ražotās produkcijas, tāpēc rūpīgi strādājam pie tā, lai “Maxima” veikalu plauktos būtu pieejams daudzveidīgs un sezonai raksturīgs dārzeņu, augļu un ogu piedāvājums par pieejamām cenām. Straujās izaugsmes iemesli ir vairāki, bet primāri tas ir samazinātās 5 % PVN likmes faktors, kas sniedz iespēju šajos jo īpaši grūtajos ekonomiskajos apstākļos mūsu klientiem izvēlēties vietējo, tādējādi rūpējoties gan par veselīgu ēdienkarti, gan atbalstot pašmāju ražotājus. Straujo pieprasījuma izaugsmi noteikti ietekmējusi arī labā raža 2019. gadā, kas ļāva padarīt vairākus produktus, piemēram, kāpostus un kartupeļus pieejamus arī 2020. gada pirmajos mēnešos. Arī šogad turpināsim īstenot dažādas iniciatīvas, lai padarītu šīs kategorijas produktus pieejamākus iedzīvotājiem, jo īpaši laikā, kad ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija pasludinājusi 2021. gadu par dārzeņu un augļu gadu,” stāsta “Maxima Latvija” iepirkuma departamenta direktors Edvīns Lakstīgala.

2029.gadā “Maxima” veikalu klientu vidū pirktākie Latvijā audzētie dārzeņi bija kāposti, tomāti, kartupeļi, gurķi un bietes. Savukārt TOP 5 iecienītākie augļi un ogas bija Latvijas āboli, dzērvenes, vietējie bumbieri, zemenes un krūmmellenes. Arvien iecienītākas kļūst ogas, kuras ir bagātīgas ar C vitamīnu - cidonijas, kam pieprasījums audzis par 6 reizēm. Tāds pats pieprasījuma pieaugums ir bijis arī Latvijā iemīļotam dārzenim - sarkanajam kartupelim.

Lai “Maxima” veikalu plauktos nodrošinātu plašu vietējo dārzeņu, augļu un ogu sortimentu, uzņēmums sadarbojas ar tādiem vietējiem piegādātājiem kā, piemēram, KS “Baltijas dārzeņi” un “Mūsmāju dārzeņi”, LPKS “Zelta Ābele”, SIA “Zemenes A.R.”, kā arī citiem.

Jau ziņots, ka šogad “Maxima” izstrādājusi īpašu augļu un dārzeņu piedāvājumu - ik nedēļu veikalos pieejami TOP 5 augļi un dārzeņi par samazinātu cenu. Augļu un dārzeņu piedāvājums par īpašajām cenām katru nedēļu mainīsies, lai pircēji regulāri varētu izbaudīt augstākās klases produktus un to dažādību.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists