Valdība atliek lemšanu par mazo veikalu atvēršanu uz nākamo nedēļu

Ekonomikas ministrija (EM) ceturtdien aicināja Ministru kabinetu atbalstīt priekšlikumu atļaut mazajiem veikaliem strādāt no 9.marta, bet valdība lēmumu atkal atlika.
25.02.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
Mazais veikals, ZiniCenu ©F64 Dmitrijs Suļžics

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ceturtdien valdības sēdē rosināja atlikt jautājumu par mazo veikalu atvēršanu un atgriezties pie diskusijas par pasākumiem, kas palīdzētu samazināt saslimstību ar Covid-19.

Veselības ministrs atzina, ka Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikums atļaut atvērt mazos veikalus no 9.marta no epidemioloģiskās drošības viedokļa ir "pārāk plats solis". Pavļuts uzskata, ka valdība patlaban nevar pieņemt lēmumu par mazo veikalu atvēršanu no 9.marta.

Kariņš atbalstīja veselības ministra pausto un piebilda, ka viņš ietu soli tālāk, aicinot meklēt veidu, kā būtiski mazināt saslimstību ar Covid-19.

Premjers aicināja kolēģus nepieņemt lēmumu par mazo veikalu atvēršanu un piedāvāja Operatīvās vadības grupā diskutēt par krasāku saslimstības samazināšanu.

LETA jau vēstīja, ka Ekonomikas ministrija (EM) ceturtdien aicinās Ministru kabinetu atbalstīt priekšlikumu atļaut mazajiem veikaliem strādāt no 9.marta, nevis 1.marta, kā tika konceptuāli lemts otrdien, 23.februārī.

EM priekšlikums paredzēja, ka no 9.marta mazumtirdzniecības pakalpojumus klātienē bez preču grupu pārdošanas ierobežojumiem būtu tiesīgi sniegt arī veikali ar platību līdz 300 kvadrātmetriem, kuros apmeklētājiem ir nodrošināta atsevišķa ārējā ieeja tirdzniecības vietai.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) preses konferencē pēc valdības sēdes 23.februārī sacīja, ka datums, no kura mazie veikali varēs atsākt darbu, tiks noteikts pēc diskusijām valdībā.

Vitenbergs skaidroja, ka Latvijā jau darbojas EM kopā ar nozari izstrādātais drošas tirdzniecības modelis un līdz šim komersanti bijuši ļoti atbildīgi prasību ievērošanā.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka konceptuālā vienošanās paredz atļaut strādāt veikaliem ar platību līdz 300 kvadrātmetriem ar atsevišķu ieeju, lai būtu iespējams kontrolēt cilvēku skaitu veikalos. Atvērtajos veikalos vienlaikus varēs atrasties ne vairāk par 12 cilvēkiem.

Vienlaikus Vitenbergs piebilda, ka šī ierobežojumu mīkstināšana neattieksies uz lielajiem tirdzniecības centriem vai lielajiem būvmateriālu un sadzīves preču veikaliem - tajos joprojām būs spēkā tirdzniecībai atļauto preču saraksti, preču pasūtīšana attālināti ar iespēju tās saņemt veikalā vai ar piegādi.

Pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidenta Henrika Danuseviča skaidrotā, pozitīva valdības lēmuma gadījumā darboties varēs no 2000 līdz 3000 veikalu, kas nodarbina 4000-7000 strādājošo.

Viņš piebilda, ka lielākā daļa šādu veikalu strādā ārpus Rīgas.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists