Cūkgaļas šķiņķis

Cena par 1 kg cūkgaļas šķiņķa bez kaula.
31.12.2021.
 
229
  • 229 [%]  
  • 349  
  • 399 [%]  
  • 529  
 
* 30.11.2021

Cenu izmaiņas

Salīdzinātas zemākās cenas attiecīgajā produktu kategorijā bija veikalos "Rimi" - 2.29 eiro (cena ar atlaidi).

Gaļu cilvēki ir lietojuši jau gadu tūkstošiem ilgi – vārījuši, cepuši, sutinājuši, sālījuši un žāvējuši, lai saglabātu pēc iespējas ilgāk.

Galvenais gaļas elements ir olbaltumvielas. Tas ir ķīmisks savienojums, no kura cilvēka organisms sintezē jaunas un atjauno jau esošās šūnas. Citiem vārdiem, olbaltumvielas ir galvenais organisma būvelements. Olbaltumvielas sastāv no divdesmit aminoskābēm, kuras cilvēka organisms spēj sintezēt tikai daļēji. Dabā sastopamās astoņas neaizvietojamās aminoskābes, kuras mūsu organisms pats sintezēt nespēj, ir jāuzņem ar pārtiku.

Jebkura gaļa – gan sarkanā, gan baltā, kā arī citi dzīvnieku valsts izcelsmes produkti satur visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes. Tas nozīmē, ka, lietojot uzturā gaļu, organisms uzņem visus nepieciešamos būvelementus normālai organisma darbībai. 100 gramos gaļas vidēji ir 18–20 grami olbaltumvielu. Gaļa ir labs mikroelementu avots: tā satur B12 vitamīnu, kas sastopams tikai dzīvnieku valsts produktos, dzelzi, cinku, selēnu, magniju, kāliju un citus mikroelementus, kas nodrošina normālu organisma darbību. Gaļā praktiski nav ogļhidrātu, toties tā satur taukus, kuru daudzums katrā gaļā ir atšķirīgs. (c) Rimi

Treknā gaļā ir arī daudz tauku, bet ogļhidrātu saturs gaļā ir niecīgs. Liesa gaļa satur 1—10% tauku un 19—23% olbaltumvielu, kā arī līdz 77% ūdens. Gaļas tauku uzturvērtība ir dažāda — vērtīgāki ir tauki, kas satur polinepiesātinātās taukskābes (piemēram, arahidonskābi). To ir vairāk cūku taukos, mazāk liellopu taukos. Vēl vairāk polinepiesātināto taukskābju satur putnu gaļa.

Gaļa satur daudz B grupas vitamīnu, kā arī svarīgus mikroelementus — dzelzi, mangānu, varu, fosforu. 

Gaļas olbaltumvielas pieder pie praktiski pilnīgi (97%) sagremojamām. Izņēmums ir gaļas saistaudos esošais kolagēns un elastīns — kolagēnu gremošanas fermenti kuņģa skābajā vidē daļēji spēj sašķelt pēc gaļas termiskās apstrādes, bet elastīns vispār nav sagremojams.

Muskuļaudi satur 2—2,8% ekstraktvielu, kas nosaka gaļas specifisko garšu.

 
 
049
Cepumi "Selga"
Cena par 180 g iepakojumu cepumu "Selga".
* 30.11.2021
 
  • 049 [%]  
  • 059 [%]  
  • 069 [%]  
  • 089  
191
Griķi "Valdo"
Cena par 500 g iepakojumu griķu "Valdo" - 4 x 125 g.
* 30.11.2021
 
099
Apelsīni "Navels"
Cena par 1 kilogramu apelsīnu "Navels" (lielie).
* 30.11.2021
 
199
Konfektes "Raffaello"
Cena par 150 g iepakojumu konfekšu "Raffaello".
* 30.11.2021
 
139
Rīsi "Valdo"
Cena par 500 g iepakojumu rīsu "Valdo" - 4 x 125 g.
* 30.11.2021