Revidenti: Iespējams nelietderīgi izlietots atbalsts Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmumiem

Valsts kontrole revīzijā par Ekonomikas ministrijas (EM) pārskatu norāda uz, iespējams, nelietderīgi izlietotu atbalstu Covid-19 krīzē cietušiem eksportējošiem un tūrisma uzņēmumiem.
18.05.2021. Ziņu aģentūra LETA
 
©pixabay.com

Valsts kontrole atzīmē, ka ministrijai no pagājušā gada 12.marta līdz 31.decembrim saistībā ar Covid-19 pandēmijas radītās krīzes pārvarēšanu, seku mazināšanu un novēršanu Ministru kabinets ir piešķīris līdzekļus 286 773 054 eiro apmērā, no kuriem faktiski minētajā laika posmā izlietoti 262 629 956 eiro.

Valsts kontrole ir izvērtējusi piešķirto līdzekļu pieprasījumu pamatotību un faktisko izlietojumu 249 596 943 eiro apmērā, tostarp par 190 miljoniem eiro AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") atbalsta programmu īstenošanai, 30,38 miljoniem eiro Covid-19 krīzē skartajiem preču un pakalpojumu eksportētājiem, kā arī 16,28 miljoniem eiro Covid-19 krīzē skarto tūrisma nozares saimnieciskās darbības veicēju atbalstam.

Vērtējot eksportētājiem sniegto atbalstu, revīzijā konstatēts, ka kopumā 2020.gadā izmaksātais finansējums 30 385 753 eiro apmērā ir piešķirts atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Vienlaikus, revidentu ieskatā, atbalstam definētais kritērijs par saimnieciskās darbības ieņēmumu samazinājumu nav pietiekami ekonomiski pamatots, lai sniegtu pārliecību par krīzes seku objektīvo ietekmi uz eksportējošo uzņēmumu saimniecisko darbību.

"Tādējādi pastāv iespēja, ka atbalsts ir sniegts arī tādām eksporta nozarēm un to uzņēmumiem, kuri nav būtiski cietuši no Covid-19 izraisītās krīzes un kuriem preču eksporta apmērs 2020.gadā ir pieaudzis," secināts revīzijā.

Revīzijā, izlases veidā vērtējot piešķirto atbalstu, konstatēts, ka diviem eksportētājiem atbalsts kopā 93 596 eiro apmērā, iespējams, piešķirts un izmaksāts nepamatoti. Valsts kontrole aicinās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), kas ir kompetentā institūcija, konstatētajos gadījumos veikt pārbaudi par atbalsta saņēmēju atbilstību Ministru kabineta nosacījumiem.

Vērtējot sniegto atbalstu tūrisma nozarei, revīzijā gūta pārliecība, ka kopumā 2020.gadā izmaksātais finansējums 16 281 521 eiro apmērā ir izlietots atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem un tā nepieciešamība ir bijusi pamatota.

Tajā pašā laikā revidenti konstatējuši trūkumus atbalsta kritēriju piemērošanā un izveidotajā atbalsta piešķiršanas kārtībā. Revīzijā, izlases veidā vērtējot piešķirto atbalstu, konstatēts, ka vienam saimnieciskās darbības veicējam atbalsts 546 946 eiro apmērā, iespējams, piešķirts un izmaksāts nepamatoti.

Arī šajā gadījumā Valsts kontrole aicinās LIAA konstatētajā gadījumā veikt pārbaudi par atbalsta saņēmēja atbilstību Ministru kabineta nosacījumiem.

LETA jau vēstīja, ka Valsts kontrole ir noslēgusi 26 finanšu revīzijas par 2020.gada pārskatiem ministrijās un centrālajās iestādēs. Apkopojot sniegtos atzinumus, Valsts kontrole secinājusi, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, 2020.gada rezultāti ir pozitīvāki.

Covid-19 pandēmijas laikā Valsts kontrole pārorientēja savu darbu, lielu daļu iestādes resursu novirzot tieši ar pandēmijas pārvarēšanu saistīto izdevumu izlietojuma pārbaužu veikšanai, šo nosakot kā galveno revīzijas jautājumu. Pabeidzot pārbaudes un publiskojot to rezultātus, Valsts kontrole atzīst, ka kopumā ministrijas un iestādes papildus piešķirtos līdzekļus ir izlietojušas atbilstoši to piešķiršanas mērķim, taču atsevišķos pasākumos nav saskatāma valsts atbalsta tieša sasaiste ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un atbalsta sniegšanai definētie kritēriji nav bijuši pietiekami ekonomiski pamatoti, kā arī konstatēti citi trūkumi.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists